torsdag 23 december 2010

God Jul och Gott Nytt År!

Önskar jag er alla och hoppas ni får en riktigt skön ledighet.

Själv tar jag långledigt och blogg-paus. Återkommer i slutet av januari!

KLicka på HÄR och sätt på högtalarna!

måndag 20 december 2010

Jultomten behöver förstärkning!

- Mamma, snart är det julafton och då får jag julklappar!

- Undrar om jag också får det?

- Men mamma det får du nog inte.

- Varför inte? Har inte jag varit snäll?

- Om tomten skulle ge julklappar till alla stora, skulle han behöva robotar för att hinna med. Därför får bara så små människor som jag julklappar.

- jaha....det är så det är. Så jag får nog inga julklappar då. Men du som varit så snäll får nog massor.

- men mamma...du har också varit jättesnäll...

lördag 18 december 2010

Husmorspoäng!

Idag har jag haft en sån där dag som mina tonåringar skulle ge ganska många husmorspoäng. Är dock osäker om många poäng är positivt ;)

Började dagen med frukost och melodikryss. = många poäng
Efter det satte jag på en kastrull med knäck som skulle ta 20 minuter att koka. 2,5 timme tog det denna gång. = inte lika många poäng. (Knäck har de ju beställt :) )
Bakade två limpor med bröd. (När det finns att köpa????) = ganska många poäng
Lagt in citronsill efter min mammas recept - garanterat ganska många poäng.
Tog sedan en promenad i kylan utan att bry mig om hur jag såg ut. = Mååånga poäng!

Dess emellan har jag hunnit köpa nya bikinibyxor till den stundande semestern, och spelat spel med Mini. Känner mig ganska effektiv faktiskt. Livet är inte så illa ändå ;)

torsdag 16 december 2010

vem sa det?

-"Sitter du här och pruttar"
- "Man kan inte lita på folk nu för tiden"
-"Maaaammmaaaa"
- "Jag älskar Kung Fuuuuuuuu"
- "Vaffö gör di på dette viset"

Undrar om jag ska begränsa filmtittande för Mini. Han citerar filmer dagarna i ända och jag har jämt att göra för att förstå vad han pratar om eller vilken film han hämtar orden ifrån. De flesta citat följs upp med ett glatt skratt och en kommentar "kul v'a mamma?". Det gäller att jag är fokuserad och jag får verkligen öva mig i att lyssna på riktigt. Min lille Mini är specialist på att få sin mamma att vara här och nu....vilken tur! ;)

måndag 13 december 2010

Efterlysning fashionhagga!

Jag saknar min blogg-kompis Fashionhaggan. Vart har hennes blogg tagit vägen? Någon som vet?

fredag 10 december 2010

GE UPP!

Ge upp är just vad min kropp sagt till mig hela veckan. Men med alvedon kan man hålla sig uppe bra länge. Idag var det bara att ge upp. Taggtråden i halsen och värken i musklerna gav ingen nåd. Så nu sitter jag här med ett glas nyponsppa och en mugg spirulina-té och väntar på bättre tider. Mini är hemma också idag för att hålla sin mamma sällskap....känns ändå som en helt ok fredag....

tisdag 7 december 2010

Bra initiativ....

Idag har de börjat spola isbana på torget utanför mitt jobb. I helgen ska man kunna åka skridskor runt granen. Samma människor smyckar våra rondeller till alla stora och mindre högtider. Just nu hänger det pepparkaksgubbar och tomtar i en lyktstolpe och bocken står nedanför. Jag gillar sådana här initiativ som med enkla och billiga medel kan lätta upp livet i en liten ort som vår ;)

Läs om det i lokaltidningen också!

söndag 5 december 2010

Söndag...

I helgen har Mini haft sin bästa kompis som sovit över här för första gången. Det gick kanonbra! De har nog siamesiska anlag för de sitter nästan ihop när de är tillsammans.

I morse väckte de mig kl. 04.00 för att de ville öppna paketkalendern. Ett tag såg jag framför mig en låååång dag, men jag lyckades övertyga dem om att somna om.

Strax före 8 vaknade jag av att de satt och byggde med playmobil, åt kinderägg (som låg i paketet) och sjöng julsånger - allt på en och samma gång. Helt underbara!

fredag 3 december 2010

Älska mig för den jag är...

Se mig för här är jag
låt mig få komma nära
till era hjärtan så som den jag är
den jag försöker vara
ge mig min morgondag
min enda önskan nu och här
älska mig för den jag är

Se fjärlisvinges slag
i alla himmlar fara
se alla ögon
blinka stjärneljus
låt livet komma nära
se mig för här är jag
min enda längtan nu och här
älska mig för den jag är

Låt livet komma nära
se mig för här är jag
min enda längtan nu och här
älska mig för den jag är

Se fjärlisvinges slag
i alla himmlar fara
se alla ögon
blinka stjärneljus
låt livet komma nära
se mig för här är jag

min ENDA längtan nu och här
älska mig för den jag är
Min ända längtan nu och här
älska mig för den jag är
(Ainbusk)

onsdag 1 december 2010

söndag 28 november 2010

söndag....

Igår kväll var jag och sambon på middag hos goda vänner som vi inte träffat på jättelänge. Det var såååå trevligt och som alltid säger vi att det måste ske oftare :)

Mini fick vara hemma med storasyster...han somnade innan middagen på soffan och vaknade efter en stund för att kräkas...Feber och ont i halsen har han också....så det är synd om min lille kille. Nu sover han igen...

I övrigt går söndagen i slow motion. Har genom telepati försökt få ut kartongerna med adventsljusstakar från förrådet men det verkar behövas mer handfast agerande....Känns märkligt att det snart är jul. Det var ju nyss midsommar.....

onsdag 24 november 2010

Konstruktionsfel?

Jag är inte gjord för detta klimat. Jag är garanterat född på fel plats. Tydliga tecken på detta är att jag har för lite underhudsfett för att klara temperaturen här uppe i norr. Jag fryser såväl inomhus som utomhus trots lager på lager principen.

Jag är i stort behov av sol och ljus för att vakna på dagarna. Vem som helst kan förstå att Sverige i november är fel plats för en person i behov av sol och ljus.

Jag har även ett välutvecklat balanssinne, och blir åksjuk av häftiga rörelser. Att röra sig utomhus i dessa kastvindar på isunderlag, är inte något som är lämpat för mig.

Undrar om ångerveckan och reklamationsrätten är över eller om jag kan få be att komma på en omprogrammering som gör mig bättra lämpad för ett liv här i norr? Alternativet är väl att bosätta mig på södra halvklotet mellan oktober och april varje år. Låter i och för sig helt ok...:)

söndag 21 november 2010

Tomten kom tidigt...

Idag var vi och gjorde en del inköp och Mini var med. I en affär hade de erbjudanden och julklappstips på eltandborstar, och för att riktigt visa att de menade allvar så hade de slagit in ett antal kartonger av tandborstarna som julklapp. Mini stannade och tittade...och undrade;
- vad är det här mamma?
- paket, svarade jag tankspritt. Kom nu ska vi åka hem.
- men mamma...
- ja...
- kan du inte hjälpa mig då?
- vad ska jag hjälpa dig med?
- kan du inte läsa vilket paket det står Mini på?

Tänk vad mycket tankar som rör sig i en litet huvud så här en månad före jul. Det är helt underbart!

Maneter..

Det varnats för maneter kring Thailands kust. Maneter har de senaste 2 åren dödat 3 svenskar. Den farligaste kallas havsgeting, den är liten, genomskinlig och smärtan hos den som blir bränd beskrivs som outhärdlig. Forskarna misstänker att den håller på att etablera sig runt thailands kust.

Det finns få saker man kan göra för att skydda sig, men en sak är att undvika bada när högvattnet är på väg in, och en annan är att om man blir bränd ska man hälla på vinäger. Vinäger neutraliserar taggarna och soppar giftflödet.

För två år sedan blev yngsta dottern troligen bränd av en manet när vi var i Thailand. Hon kom upp ur vattnet och hade ont och lokalbefolkningen trodde det var en manet som bränt henne. De sprang efter blad som de krossade och blandade med vatten, och la på hennes ben. Det hjälpte, och det var nog ingen havsgeting.

Så hur rustar vi oss nu för bad i Thailand om en månad; en flaska vinäger bredvid adrenalinpennan och solkrämen? Tur det finns pool.

torsdag 18 november 2010

Något ur lådan...

I morse berättade jag för Mini att efter förskolan skulle vi till frisören. Han skulle få klippa sig. Mini har inte varit hos frisören så många gånger i sitt liv. Främst för att hela familjen är så förtjusta i hans vackra lockar, och de få gånger som han blivit klippt har det för det mesta varit jag som gjort det.

Men Mini har inget tålamod att sitta still och därför bokade jag frisörtid istället. Ett bevis på att frisörbesöken inte varit så många, fick jag i morse;

- Mamma, får jag en leksak sen?
- Leksak?
- Ja, när jag klippt mig.
- Hur tänker du då?
- Ja ur lådan du vet.

Då slog det mig vad han menade. När man varit hos doktorn och tandläkaren får man ju locka leksak ur lådan, så varför inte hos frisören....Ska nog tipsa om det! Barn är underbara! ;)

onsdag 17 november 2010

Sorg...

I fredags dog Helge. Helge var en av våra gerbiler (ökenråtta). Mini kom med Helge i handen och undrade varför han låg så stilla på rygg. Sedan la han honom bredvid storasysters frukost på köksbordet....

Så nu har vi pratat döden i en vecka snart....

Mini berättade för mig att snögubben, som byggdes av första snön och snabbt smälte bort, hade dött när den låg i delar på gräsmattan.

Vi har även läst den underbara boken "Adjö Herr Muffin". Herr Muffin är ett gammalt marsvin som ser tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan.....

Helge hade en sambo, för gerbiler tycker inte om att leva ensamma. Sambon lever än och heter Jimpa...Än är Jimpa pigg och kry. Undrar om han likt Herr Muffin saknar sin andra hälft...

onsdag 10 november 2010

Guldkant på tillvaron....

Jag har en kollega som har tagit det där med att sätta guldkant på tillvaron, på allvar. Igår fyllde hon år och för att försäkra sig om att ingen missade detta, annonserade hon i diverse gratis-medier. Resultatet lät inte vänta på sig....hon talar om presentregn på jobbet. Det kallar jag effektivt sätt att få guldkant på tillvaron. (Men mitt gömda godis hittade hon inte...*fniss*)

Själv försöker jag sätta lite extra piff emellanåt. Som ikväll.....jag och Mini packade upp våra nyinköpta ljuslyktor med tillhörande doftljus. Tappade upp ett varmt bad som jag till Minis förvåning hällde godis i, trodde han. Tvålflingor i olika färger smakade inte så gott. (Ja det var inte så att jag höll tyst om att det var tvål för att han skulle smaka, men ibland hinner jag inte reagera förrän det är för sent.) Vi tände ljusen och släckte taklampan, och kröp ner i det varma badet. Det var mysigt....

Sen läste vi Gittan och fårskallarna, så nu vet jag att inga utmaningar är för svåra och det går att lära gamla får simma....:)

torsdag 4 november 2010

Kommunikation är det svåraste som finns....

Wikipedia har svar på det mesta. Om kommunikation står det bland annat följande;
"Kommunikation är en process för att överföra information från en punkt till en annan. Vanligtvis ses kommunikation som en tvåvägsprocess där det sker ett utbyte av tankar, åsikter eller information, oavsett om det sker via tal, skrift eller tecken. Deltagarna har ofta någon slags överenskommelse om vad målet för eller orsaken till kommunikationen är."

Redan där blev det komplicerat. I min värld krävs kommunikation för att nå en överenskommelse, så hur man kan man en överenskommelse om vad orsaken till att man kommunicerar är redan innan man har börjat?

Nästa mariga del i det här med kommunikation och tvåsamhet är dialogen.
"En dialog är en ömsesidig konversation mellan två eller fler deltagare. Termen Dialoger har särskilda regler för till exempel turtagning (vem som talar först och mest)."

Och för att komplicera det ytterligare så är de flesta av reglerna för dialog oskrivna så att var och en kan ha sin egen tolkning av hur de tillämpas. Inte undra på att kommunikation är svårt!

tisdag 2 november 2010

Läraren är klart viktigast...

Idag har jag varit på två olika seminarier som behandlade skolans resultat, eller brist på goda resultat.

En internationell studie lyfte läraren som den klart viktigaste faktorn för elevens resultat. Lärarens praktik i klassrummet, mötet med eleven och de förväntningar som läraren har på eleven, har stor betydelse för om eleven kommer att nå goda resultat. Kort sammanfattat, var det så det visades, och ingen av oss där var väl förvånade.

En svensk studie som Sveriges kommuner och landsting gjort av flertalet skolkommuner som visar goda resultat visar på 8 olika framgångsfaktorer. Även denna studier visar att läraren är viktig, och positiva förväntningar på eleven har stor betydelse.

Nu har jag alltså facit det är väl bara att göra då eller?....eller som det citerades idag; "Det handlar inte om hjärnkirurgi, det är mer komplicerat än så"

Kolla in en klok ung man som det kommer att gå bra för även framåt ;)

lördag 30 oktober 2010

Ont gör det....

Igår på besöket hos lillebror passade jag på att låna massagestolen. Jätteskönt! Idag känns hela ryggen som ett enda stort blåmärke, men tröttheten i musklerna är borta.

Måste betyda att jag får massage alldeles för sällan. Måste bli bot på detta...

fredag 29 oktober 2010

Stor familj...

Jag har bara ett syskon, en lillebror. Men mina föräldar har fått bra avskastning med 9 barnbarn ;)

Ikväll har vi ätit middag ihop, i något decimerad skala, men det var jättetrevligt. Synd att vi bor så långt ifrån varandra...

söndag 24 oktober 2010

Certifierad!

Jaha...då har jag definitvt tagit steget över i den mogna medelåldern. Idag har jag gått handledarutbildning med äldste sonen, inför att han ska ta körkort. Och när man har barn stora nog att ta körkot, då måste man definitivt vara i den mogna medelåldern.

Så nu vet jag att jag ska ut och träna på att hitta dragläget, svänga vänster på landsväg, att man inte kan köra fel i en rondell (så länge man åker i rätt håll), bara mer eller mindre smart och jag vet hur man kör miljösmart. Jag har också fått klart för mig att handbroms inte är något alternativ för att assistera från passagerarsätet, och att man inte överlever en krock med träd i 70 km/tim. Lägger denna informaton i "bra-att-veta-påsen".

För ett antal år sedan, innan jag var i den mogna medelåldern, lovade jag mina barn att de skulle få körtkortet när de fyller 18 år, om de inte börjat röka. Idag kan jag tycka att det kunde ha funnits lite fler villkor i det.... Insåg också idag att man måste vara någorlunda välbärgad för att leva upp till ett sådant löfte. Drygt 4000 kr i fasta avgifter av olika slag kostar det att ta körkort, och då finns inte en enda körlektion i det priset....Tur man bara har ett barn i taget i "rätt" ålder :)

fredag 22 oktober 2010

Det finns någon rättvisa...

´Vi kvinnor har ju ganska länge kunnat kompensera medfödda brister och avsaknad av vissa begåvningar med s k push up. Själv föredrar jag minimizer :)

Nu har modet äntligen nått männen. Idag läser jag att Marks & spencer har tagit fram en push up for men. Undrar när det uppfinner en stay-down också?

Jag funderar på om männen också skyller på att kläderna krympt i garderoben när de går och köper nya byxor för att rymma detta nya mode ;)

lördag 16 oktober 2010

från hundra till noll ...

Igår höll jag en hastighet på minst 200 km i timmen från det att jag steg upp, till lunch. Vid lunch skulle jag hämta upp några väninnor för att åka till Yasuragi spa, på Hasseludden. Väl i bilen ringde båda mobilerna hela tiden och framkallade många fnissiga skratt från mina goa vänner i bilen...Tack Alexandra för din insats som personlig telefonsvarare ;)

Väl framme på yasuragi var det som att kliva in i en annan värld. Yukata och tofflor på, varma bad, sköna behandlingar, god mat och dryck och helt fantastiskt sällskap. Är man 16 tjejkompisar som åker på spa, kan det inte bli tråkigt. Osminkade endast iklädda tofflor och myskläder i ett helt dygn. Vi behövde inte ens tänka på att klä om tll middagen. Tala om välbehövlig paus i vardagen.....

måndag 11 oktober 2010

Mysig måndagskväll....

Ikväll såg vi på film med Mini när vi åt middag. Middag framför TV:n mitt i veckan ;) Till middag serverades korv med bröd, som grillats i öppna spisen. Vi lyxade till det med en klick pulvermos på toppen. :)

Till efterrätt blev det paj med vaniljsås. Måndagsmys kan man kalla det...

söndag 10 oktober 2010

Söndag igen...

Vad fort veckorna går. För att inte tala om helgerna. Det är redan söndag igen och den är nästans slut den med. Igår hade vi middag här hemma för några kompisar. Några av barnen var hemma också. Det blev en liten nätt 3-rätters till 9 personer ;)

Idag sov Mini lite längre, och jag med. Det var sååå skönt. Sen har dagen bara försvunnit. Hade tänkt ta mig en promenad medan köttgrytan puttrade på spisen, och Mini vat på fotbollsträning med pappa. Men jag vilade ögonen på Minis säng i 10 minuter och orkade inte ta den där promenaden....Det får bli en ikväll istället.

Ser fram emot nästa fredag då vi är 15 tjejer som ger oss av till Hasseludden....:)

fredag 8 oktober 2010

Fredag....

Jag är helt slut i huvudet efter en vecka med många kvistiga frågor, men kroppen är det inget större fel på. Ser fram emot en helg med minsta möjliga insats....:)

söndag 3 oktober 2010

skön söndag...

Vaknade när solen sken som vackrast och tog en promenad i rask takt med mina stavar. Väl hemma lyckades jag pricka in frukost mellan 1:a och 3:e sittningen och fick därmed en lugn frukost :)

Det har blåst en del idag så Mini och jag gick ut och flög draken en stund. Tills vinden blåste sönder den och vi bestämde att den behövde nog plåster för att fortsätta.

Nu är Mini på fotbollsträning med pappa och jag förbereder Pasta med kyckling gremolata (med chevré och pinjenötter). Ska nog ta ett glas vin till det också när jag tänker efter.

En alldeles lagom söndag utan allt för många måsten...kan nog tänka mig att gå till jobbet en stund imorgon :)

lördag 2 oktober 2010

Det gör inget mamma....

Följande samtal utspelade sig mellan mig och Mini i fredags:

- Mamma, kan vi inte baka såna där sel...semlor..
- Nu?
- ja, snälla det är så gott.
- Men man äter inte semlor så här års. Semlor äter man efter jul!
- Varför då?
- hmmmmm...för man gör det. Man brukat göra det.
- Men det gör inget mamma, vi kan baka dem nu iallafall.
- *skratt* ja det har du rätt i. Det klart man kan, men inte idag. Imorgon när vi är lediga kan vi baka....

Så idag har vi bakat semlor, Mini och jag. De flöt ut lite när de stod och jäste så Mini undrade varför vi bara hade bakat locken. Men med lite frisering, mandelmassa och grädde i så var vi riktigt nöjda. Mycket smarrigt trots att det var fel tid på året.....:)

fredag 1 oktober 2010

Kvalitetsgaranti...

Alla fem barn hemma i helgen - Me like. Det borgar för att helgen blir kanon :)

torsdag 30 september 2010

Medmänsklighet...

Ibland frestar det på att vara vän och medmänniska. Man gör saker i all välmening och konstatera i efterhand att det ändå har uppfattats som något helt annat.... Det är väl då man ska stå pall och vara storsint. Låta bli att ta det personligt och vänta ut stormen....

söndag 26 september 2010

supporter....

En väninna till mig skrev idag på FB och tackade sin man för att han var hennes främsta supporter.

Jag skulle också behöva en supporer just nu, som hejar på mig och hjälper mig hitta mina vägar mot mål, stöttar mig när det är uppförsbacke, står med blåbärssoppan när orken börjar sina och blodsockret är för lågt. Helt enkelt någon som tror på mig och som vet att bortom horisonten kommer en ny dag med nya möjligheter.....Har du någon sådan över? Kräver ingen högre utbildning eller någon större erfarenhet. Men troligen en hög grad av personlig mognad och generositet.....

lördag 25 september 2010

Höstrusk....

Nu är hösten här på allvar och det känns i hela kroppen. Jag är nog egentligen tänkt att vara till exempel björn eller grävling, som den här årstiden förbereder min vintersömn. Jag är definitivt inte skapad att leva i kyla och mörker. Varje höst och vinter protesterar hela själen och kroppen mot denna vakna vinterdvala. Det vore väl inte helt fel att få säga god natt, vi ses om 6 månader eller så....

söndag 19 september 2010

Människan är i grunden god?!

Sitter och halvlyssnar på valvakan och undrar om det kommer att finnas någon vinnare i årets val?

Sverige demokraterna behöver få läsa Stefan Einhorns bok "Medmänniskor". Med risk att citera honom lite ur sitt sammanhang, så är det ändå det jag vill göra. Tror inte att Einhorn avsett att hans bok skulle användas i politiken, men i det här fallet är det relevant i allra högsta grad. Det handlar om humanism....

Einhorn menar att människan är en sammansatt varelse inom vilken det ryms både himmel och helvete. Han menar att människan i grunden är god och att det onda beror på bristande insikt och kunskap. SD är exempel på just detta. De har bristande insikt och kunskap och förmedlar därför en ond politik. Åh det må väl vara hänt kan jag tycka. Ett parti är en mindre grupp människor som alla tycker lika, och som dras till varandra just för att de tycker lika och att omges av likar bekräftar ens ego, får en att må bra.

Det värsta är att det verkar finnas en hel del människor som har ännu sämre insikt och kunskap, som inte verkar ha en förmåga att kritiskt granska denna mindre grupp med likar. Istället röstar de in dem i Sveriges riksdag. Jag vill tro att Einhorn har rätt och att dessa 700 000 människor inte är onda i grund och botten. Jag vill tro att de egentligen inte stödjer SD, utan deras röster är mer ett uttryckt missnöje med övriga än stöd till SD. Illa nog men det känns ändå bättre än det andra alternativet...

lördag 18 september 2010

bra lördag....

Vaknade alldeles för tidigt av att Mini kom och kröp ner, alldeles nerkyld la han sig nära. Inte kunde han ligga still heller. Han var ju fullsövd. Eller klar vaken som han säger i betydelsen att han har vaknat klart. ;)

Dottern hade fotbollsmatch borta idag, så Mini och jag hängde med och såg på när de vann med 9-0. Tur att det blev vinst när man masat sig ut i regnet och extra kul att det blev så stor vinst. Borta-match ger tid för samtal i bilen. Det är inte ofta tillfälle ges att få umgås med min fantastiska tonåring :)

Under uppvärmningen var vi och hämtade stora sonen också. Me like.

På vägen hem stannade vi och provianterade på ICA.

Väl hemma kröp Mini och jag upp i soffhörnet med en ny Bamse-tidning. Det är något av det mysigaste jag vet....När han sedan lägger armarna om min hals och säger att han älskar mig miljoner, triljoner, gosiljoner, pruttiljoner och 2010 gånger - då är lyckan fullständig ;)

onsdag 15 september 2010

Bekräftelse och beröm....

Beröm är något man ger till någon annan för något de gjort.
Bekräftelse är något du ger till någon annan för den som han/hon är.
Beröm uppmuntrar prestation men kan skapa bilden av att man bara duger om man presterar.
Bekräftelse stärker självkänslan, skapar trygghet och inre styrka.

Sluta inte berömma personer för vad de gör, och bekräfta dem samtidigt ännu mer och oftare för den de är.....

torsdag 9 september 2010

Vår sista dans....

Jag vet vad som måste göras
Ändå sitter jag kvar här
Och det skrämmer mig att jag kan nå dig var du än är



Och om jag behöver förklara
Den skugga som vilar i tiden
Förstör inga minnen, du vill inte se mig såhär



Men jag vet att jag döljer en sanning
Att väntan inte leder någonstans
Jag vet att jag måste ta steget ur vår sista dans



Jag vet vad som måste göras
Ända sitter jag kvar här
I ett sista kapitel som jag har förälskat mig i



Jag försöker att strida mot känslan
Men den är rädd och den spelar ett spel nu
Jag får för mig att jag kan va kvar men vet inte hur



Men jag vet att jag döljer en sanning
Att väntan inte leder nånstans
Jag vet att måste ta steget ur vår sista dans

Jag vet vad som måste göras
Ändå ligger du kvar här
Och jag hoppas du sover, jag smeker dig lätt om din hals



Jag vill inte spara min längtan
Jag har tänkt men aldrig fått tala
Så feg att jag viskar du hör säkert ingenting alls



Men jag vet att jag döljer en sanning
Att väntan inte leder nånstans
Jag vet att jag måste ta steget ur vår sista dans



Ja, jag vet att jag döljer en sanning
Att väntan inte leder nånstans
Jag vet att jag måste ta steget ur vår sista dans

(Melissa Horn)

onsdag 8 september 2010

Djupa andetag....

Vad är det för fel på tiden? Den räcker liksom aldrig till för allt som ska hinnas med. Tur att jag har Mini som fortfarande behöver sin mammas uppmärksamhet och närhet, så att jag måste ta några djupa andetag ibland. Risken är stor att jag annars skulle ha drabbats av syrebrist.

I ett försök att hitta fler goda anledningar till att andas har jag idag fått hem två böcker av Stefan Einhorn. För ett par år sedan fick jag boken "Konsten att vara snäll" av min chef. Den gav många kloka tankar. Chefen som också är en klok man, använde den som utgångspunkt i ett utvecklingsarbete vi gjorde. Idag kom "Vägen till visdom" och "Medmänniska" med posten. Ser fram emot att kura upp mig i soffhörnet och bara andas....

onsdag 1 september 2010

Sj, Sj, gamle vän...

...festligt att du lever än....

Någon som kommer ihåg dessa rader från en sång man sjöng i grundskolan?

Det är nog dags att ställa frågan om SJ verkligen lever än. Idag tog resan till Stockholm 2 timmar och 20 minuter, 1 timme och 20 minuter längre än den skulle. Det gick helt ok ända fram till Södertälje men sen var det kört. Rivna ledningar och köer på spåret var förklaringen.

Om jag dagspendlade skulle jag bli galen!

Nu var jag ute i god tid och skulle "bara" på konferens över dagen, så det gick ingen större nöd på mig. Hade trevligt sällskap dessutom. Men flera pendlare runt omkring i tåget konstaterade i sina mobiltelefoner när de ringde jobbet, att tåget var sent igen. Och de sa det helt lugnt och stilla, utan upprördhet. Snarare uppgivenhet.

Jag frågade mina kollegor som var med om jag fick ställa till en scen, men de skulle inte vilja kännas vid mig då.....Fast att ställa til med en scen när 1,5 mil från Södertälje tog 1 timme och 50 minuter, hade varit relevant tycker jag. Fast det hade kanske inte hjälpt....;)

På vägen hem gick det bra enda förbi Södertälje. Då gick loket sönder. 20 minuter försenad hem.

torsdag 26 augusti 2010

empati...

Stefan Einhorn är en klok person och idag blev han citerad av en annan klok person som sa; Behandla andra som de vill bli behandlade!

Ofta hör man att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Men hur fel kan inte det bli? Kärnan måste väl ändå ligga i att behandla andra som de vill bli behandlade. Där i ligger en stor utmaning. Det krävs intresse för andra, det krävs empati och det krävs att vilja det bästa för andra. Men framför allt krävs att ställa sig själv och sina egna behov åt sidan och möte sina medmänniskor där de befinner sig just nu....

onsdag 25 augusti 2010

Torka...

Jag känner blogg-torka. Huvudet är tomt, tankarna många....hur det nu går ihop. Återkommer när jag hittat orden igen...

lördag 21 augusti 2010

Begreppsförvirring....

- Mamma, jag vill följa med dig när du ska ta blodtrycket.
- Jag ska inte ta blodtrycket, jag ska ta blodprov.
- jaha, hur gör man då?
- Man sticker en nål i armen och fyller små rör med blodet som kommer ut.
- Hur gör man när man tar blodtryck då?
- Man sätter ett band runt armen som man spänner hårt sen lyssnar man efter hjärtat här *pekar*
- Men mamma *fniss* man har ju inget hjärta i armen....

Glada skratt

Ikväll har vi haft uppstart för vårt verksamhetsår inom LC-klubben. Kräftor, pajer, rosa bubbel och snaps i en salig blandning.

Sjöng gjorde vi också, för man får sjunga vid matbordet när det är sprit i glasen. Gäller att passa på.

Känner mig så lyckligt lottad som har så många goa väninnor, som finns för mig i vått och torrt, och som kan ge en kväll med glada skratt bara en sån här vanlig fredag före lön...:)

Jag behövde verkligen tanka ikväll.....

torsdag 19 augusti 2010

Tonårscharm...

Sambon har rymt fältet. Kundseminarium i dagarna 2+ kallas det visst. Så igår jobbade jag hela dagen och hämtade sen Mini på förskolan. Var hemma runt kl. 17.

Väl hemma möts jag av tre stora barn, som fortfarande är sommarlediga. En med ett game-boy i handen och de andra två framför TV:n.

Följande konversation utspelar sig:
- Hej mamma...Vi har haft sååååå tråkigt idag. Ingenting att göra...
- Det är bra att ha tråkigt, för annars vet man inte när man har roligt, säger Alfons farmor ;)
- Ja men vi har verkligen inte haft något att göra.
- Ni kan ju börja med att tömma diskmaskinen och plocka undan på köksbordet.
- ok....Vad blir det till middag?

Som om man som mamma går på arbetspass nr 2 när man kommer hem. Och inte förstår de varför de fick arga blicken heller....

Lite motsträvigt och med inte helt lycklig uppsyn fick jag dem ändå att hjälpa till med matlagningen....

Tänk om man istället efter en lång arbetsdag kunde mötas av:
- Hej mamma! Vad kul att du kommer hem. Vi hade inget att göra idag så vi har städat undan lite i huset. Golven behövde torkas också så vi gjorde det. Maten är snart klar så du kan väl sätta dig vid bordet....:)

onsdag 18 augusti 2010

Sjukt...

Vi har de senaste dagarna kunnat läsa om att allt fler kränkningar anmäls i våra skolor. Att våra skolor blir allt sämre på att förebygga, upptäcka och stoppa kränkningar.

Som om inte det vore nog skriver expressen idag en mer detaljerad artikel där bland annat ryska posten nämns. Visst kommer vi väl ihåg ryska posten, där man skulle kramas och kyssas på uppmaning/beställning.

Idag ingår penetrering som moment i leken, påstår expressen. Hur sjukt är inte det? Är det undra på att jag ibland överväger att låsa in mina tonåringar tills samhället tagit sitt förnuft till fånga...

tisdag 17 augusti 2010

Två dagar....

Nu har jag jobbat två dagar efter semestern, och det känns redan som om jag aldrig varit ledig. Två veckor är för lite för att man ska kunna koppla bort det helt. Men men, jag har mycket kul att se fram emot i höst och avslutar sedan året i Thailand ;)

onsdag 11 augusti 2010

Parken zoo

I eftermiddag har vi spenderat 4 timmar på Parken zoo. Vädret var perfekt för ändamålet och premiärbesöket för i år var mycket lyckat. En del nya djur, en del nya ungar och flera av djuren hade bytt plats/flyttat. Jag älskar apor av alla de arter och till min glädje upplevde jag nu att det fanns fler arter nu än föregående år.

Mini däremot, som är den största anledningen till att vi besöker Parken, han såg allt i expressfart. En annan hann knappt leta upp djuret i hägnet förrän han ropade och var på väg till nästa.

En kollega berättade att hon besökt Parken med sina barnbarn, som är 7 och 9 år gamla. Och för första gången hade de visat intresse för djuren och velat veta lite mer om dem. Det ska bli kul när Minis intresse för vad det är för djur, var de kommer ifrån och hur de lever väcks.

Klapphörnan med getter, kaniner och marsvin var nog största behållningen idag. Vikommer absolut att göra fler besök i år, så det blev säsongskort vi löste idag...

Åh vad det är härligt med semester!

tisdag 10 augusti 2010

Hur gick detta till?

Igår skrev jag om att jag skulle måla intensivt för att hinna få nytt sovrum innan jag åker bort på torsdag. Efter dagens insats är jag längre från det målet än jag var igår.

Det gick inte att måla på väggarna som de såg ut. Det blev att slita ner det gamla och helt plötsligt står jag och bredspacklar hela rummet. Hur gick detta till? Och astråkigt är det att spackla. Högerhandens knogar är svullna och ömma ikväll efter dagens arbete. Det enda positiva med det är väl att jag kan hävda handikapp inför morgondagens slipning?!

måndag 9 augusti 2010

Hemma igen...

I morse kom vi tillbaka till fastlandet igen. Vi åkte "helvetesbåten" från Gotland, och med det syftar jag på avgångstiden som var 03.30 från Visby.

När jag kom hem fick jag se vad sambon pysslat med under veckan, och jag är mycket nöjd med resultatet :) Han har renoverat ett fönster. Det var nystädat inne. Gräsmattan var nyklippt. Tvättstugan var nästan tom på smutsig tvätt, och kvällens mat var planerad. God var den också när den blev tillagad och serverad...;)

Jag hade dock lyckats förtränga att jag i ett svagt ögonblick sagt att "Om du röjer ur sängkammaren tills jag kommer hem så kan jag måla om väggarna"...Så där är vi nu. På torsdag åker jag på konferens och är borta tills på söndag. Det blir till att måla intensivt och komma hem till ett "nytt" sovrum.....

lördag 7 augusti 2010

Fuktproblem...

När det regnar på Gotland är det allvar. Det är inget litet stilla sommarregn, små, mjuka droppar. Nej det är skyfall med stora forsar som faller rakt ner utan att påverkas av naturens vindar. Och eftersom jag har semester, och eftersom jag vägrar ha regn på semestern, är min utrustning för fuktigt väder ytterst begränsad.

Flip flop fick duga i brist på gummistövlar idag. Förutom vattnet som rann mellan tårna och över vristerna, så flyter flip flops, och de blir mycket hala när de blir blöta. Så om ni läser i morgondagens Gotlandstidning om någon från fastlandet som lekt "funny walk" á la John Cleese så är det jag som varit ute i Visby och promenerat.

4 paraplyer inhandlades också för att försöka hålla kroppen någorlunda torr. Min vägran att tänka regn på semestern gör att jag snart kan öppna paraplyaffär...att köpa nytt varje gång det regnar på allvar, ger en del paraplyer...

Men ni som har sol, njut! För imorgon kommer solen till mig!

tisdag 3 augusti 2010

Min mormor...

Idag har jag hälsat på min mormor. Det blir inte så ofta för hon bor för långt bort. Fast hon säger att det är jag som bor för långt bort.

Min mormor börjar bli gammal och minnet sviker henne hela tden. Hon har svårt att hitta orden och kan inte hantera för många intryck samtidigt. Även om jag med förnuftet kan förstå det som händer, är det ändå svårt att acceptera. Som väl är verkar hon acceptera sin situation, oftast iallafall. Hon verkar nöjd med att sitta och titta ut genom fönstret, läsa dagens tidning och blir glad när jag kommer på besök. Vi sitter bredvid varandra, läser lite, pratar några få ord, fikar lite....när vädret tillåter tar vi en promenad utanför huset där hon bor.

Äldste sonen frågade idag varför jag lägger en hel dag på ett besök, nämre 40 mil T/R, för att göra ett besök på 3 timmar, när mormor ändå kommer att glömma att jag varit där. För mig är det värt det, och det är inte enbart för hennes skull jag åker dit. Hon blir glad när jag kommer och så länge jag är där. För mig blir det en övning i att vara här och nu och ta tillvara tiden. Det är mysigt att umgås med henne några timmar....Jag har ju bara en mormor...till låns...

måndag 2 augusti 2010

Semester eller?

Igår åkte vi, jag och de tre yngsta barnen till mormor och morfar i Oskarshamn. Dottern har dessutom en kompis med sig. Vi började med att stanna i Astrid Lindgrens värld på vägen. Det är ett fantastiskt ställe när man har barn. Upplevelser och aktiviteter under hela besöket. Jag skulle nästan ha velat vara barn när Astrid var barn, bara för att få veta hur mycket av idyllen som verkligen var sann....;)

Idag har mina tre brorsdöttrar kommit hit också. Ja de bor ju i stan annars också, men när vi kommer på besök vill de gärna vara här de också. Och sova över. Det är mysigt och barnen har roligt ihop. Så nu är vi tre vuxna och sju barn i ett och samma hus...Semester?

Ja det beror ju på vad man menar med semester. Avkoppling, lugn och ro? Ja då är det inte semester. Men om man med semester menar nära samvaro, glada barnskratt och massor av rörelse? Då har jag definitivt semester :)

Just nu har jag tagit min tillflykt vid datorn i källaren. Men snart är det dags att påbörja duschning, tandborstning och sagoläsning...jag ska bara ladda först ;)

onsdag 28 juli 2010

Kina del 3

Världsutställningen, EXPO 2010, pågår i Shanghai mellan maj och oktober i år. Drygt 150 länder ställer upp i en enda giganstisk mässa. Länderna har var sin paviljong som är som en stor mässhall. Världsutställningen är en egen nybyggd stadsdel i Shanghai. Samma dag som vi var där, var det drygt 400 000 andra besökare. Vi var där nästan en hel dag, och hann se 3 paviljonger; Sveriges, Karibiens och Australiens. Temat för uställningen är "Better city, better Life"

Att få vara med om en världsuställning är "once in a life time" och det var så häftigt. Hade velat ha mer tid. Nedan ser ni bilder på några länders paviljoner:


Sveriges paviljong med Villa villekulla utanför!



Thailands paviljong!



Sist men absolute inte minst; Kinas pavlijong!

fredag 23 juli 2010

Gothia cup

Dottern är på Gothia och just nu pågår slutspel. Följ deras resultat här och hjälp mig att heja på dem!

torsdag 22 juli 2010

Kina del 2

Efter en dryg vecka i Souzchou flyttade vi in på Howard Johnson Plaza hotel mitt inne i Shanghai. Det var ett 5-stjärnigt hotell där ett glas mjölk kostade 48 kina-pengar och en frukost 160 kina-pengar. Om man tar 1 kinapeng och lägger på ca 15% så har man 1 krona. Kortet nedan är taget från vårt rum på 21 våningen. Nanjing road heter den stora shoppinggatan. Varje morgon fylldes torget av människor som gjorde Qui gong eller något liknande.


På hotellet hade vi tillgång till en pool. Det var skönt att svalka sig i den 28 gradiga vattnet när man varit ute en tur på stan.



I Kina är man skrockfull och siffran 4 betyder otur. Därför finns inte våningsnummer med 4:a i, när man åker hiss...:)

tisdag 20 juli 2010

Kina del 1

För en dryg vecka sen kom vi ju hem efter nästan 2 veckor i Kina. Första veckan bodde vi i 10 mil väster om Shanghai i en stad som heter Souzchou. Värmen och luftfuktigheten gjorde att Mini och jag snabbt hittade poolområdet:)


Souzchou har ca 6 miljoner invånare och är känd för sina fina parker. Nedan syns bilder från Tiger Hill, en av de mest sevärda parkerna.






Kinesiska klokheter på skyltar längs gångvägarna ;)

söndag 18 juli 2010

Tyst morgon...

Alldeles nyss åkte Mini oh sambon till Ångermanland för att hälsa på farfar en vecka. Tonåringarna sover och huset är tyst. Mycket ovant!

Men när ingen kallar på min uppmärksamhet så tänkte jag gripa mig an mitt nya uppdrag som webbmaster för Ladies Circle Sverige.....men tji fick jag. Servern verkar ligga nere...så jag får väl gå och väcka en tonåring istället ;)

torsdag 15 juli 2010

Bra måste bli bättre!

Jag blev så glad när jag läste en rapport som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort, med en lägesbeskrivning av svensk skola. Knas kan tyckas att man blir glad av en rapport, men när man ändå måste jobba i sommarvärmen kan man lika bra glädjas åt det man lär sig. SKL har kommit fram till följande:

- Det är i snitt färre än 24 elever/klass i våra skolor.

- Lärartätheten har ökat de senaste 10 åren.

- Möjligheter till extra stöd för de elever som behöver det har ökat.

- Sverige satsar mycket pengar på skolan. I förhållande till övriga länder inom OECD hamnar Sverige på 7:e plats.

- Betygen blir bättre.

- Elevernas läsförmåga är mycket bra i jämförelse med andra länder och

- 9 av 10 elever trivs och känner sig trygga i skolan.

Detta är inte den bild media ger av skolan och som jag tror att de flesta svenskar har av skolan.

Självklart finns det utvecklingsområden och utmaningar att jobba med. Men det är alltid lättare att jobba sig uppåt från en bra nivå än att börja från botten ;)

Vill du läsa rapporten finns det här: Bra måste blir bättre!

måndag 12 juli 2010

Hemma!

Hemkommen efter nästan 14 dagar i Kina. Fylld med intryck och upplevelser. Mer rapport och bilder kommer! Hoppas ni har det bra i sommarvärmen!

måndag 28 juni 2010

Födelsedag!

Idag fyller jag år, och Mini sjöng jag må hon leva, solo, i bilen på väg till förskolan. Bättre start på dagen kan man inte ha ;)

Massor av gratulatoner har jag fått via Facebook! Åh vad det är härligt med vänner :)

Imorgon går jag på semester och är ledig i 2 veckor.

En alldeles perfekt dag att fylla år på alltså...

Ha en skön dag allihop!

onsdag 23 juni 2010

Sagt upp mig...

Förra veckan sa jag upp mig från en tjänst jag haft sedan augusti 2004. Det vare en märklig känsla. Så definitivt att det skapade ångest.

Jag är ju lite av en person som både vill ha och äta kakan. Jag har fått nytt jobb som jag vkarierat på de senaste 7 månaderna, och trivs jättebra. Men jag trivdes på mitt andra jobb också. Det var två helt olika tjänster, olika arbetsuppgifter men ändå inom samma verksamhetsområde. Att jag har högre lön på nya tjänsten bidrog förstås, men hade inte avgörande betydelse.

Och det är det som skapar ångest att jag inte ens i efterhand vet vad som var avgörande. LIka svårt som det är att välja mellan pest eller kolera, lika svårt är det att välja mellan två superalternativ.

Tänk vad lyckligt lottad jag är! Jag hade ett val. Vissa har inte ens ett jobb....

tisdag 22 juni 2010

Fadderbarn...

Vi har ett litet fadderbarn som heter Krishnawati. Hon bor i Indonesien med sin mamma och pappa, och hon fyller 6 år i augusti.

Jag har varit lite dålig på att hålla kontakt med henne, men idag har jag skrivit ett brev och skickat några bilder. Jag skickade även ner ett set med fotbollskläder, i de svenska färgerna. Barn gillar väl att spela fotboll över hela världen och det är klart att hon ska spela för Sverige ;)

För en liten summa pengar varje månad kan man göra skillnad för ett barn i en annan del av världen....Om du inte redan är fadder kan du bli det genom PLAN SVERIGE!

söndag 20 juni 2010

konfirmerad och klar...

Så var ett av fyra möjliga barn konfirmerat. Yngsta dotter valde en annan väg än sina äldre syskon och jag måste säga att det var riktigt trevligt idag. De var 9 tjejer i vita kåpor som lovade vandra den rätta vägen. Högtidligt var det...

Efteråt blev det mat och tårta för 29 personer här hemma. Allt flöt bra, dvs att alla fick en sittplats, maten räckte och det finns tårta över tills imorgon. Äldste sonen började nästan ångra att han inte konfirmerade sig när han såg alla presenter hon fick...;)

Kändes lite märkligt att arrangera en gemensam sak med dotterns far efter 14 år, men vi klarade det galant båda två. Var väl en bra övning för det lär väl blir fler gånger de närmsta åren, med studentfirande och liknande...

onsdag 16 juni 2010

Processer...

Jag lever processer just nu, äter dem, sover med dem, duschar med dem...allt jag gör är en del i en process. På jobbet ska jag kartlägga dem, utveckla dem och rita dem. Jag ska dessutom bidra till att alla är överens om att det vi gör verkligen är det vi gör och inget annat....

Men jag har lite oreda i mina processer. En process bör ha ett mål och ett förväntat resultat. Det bör se likadan ut varje gång och gå att repetera. Om du inte vill göra likadant varje gång så ska du veta vad du vill ändra, och syftet ska då vara att effektivisera.

Egentligen är detta alldeles för strukturerat för mig. På jobbet går det hyggligt bra men privat är mina processer rätt ineffektiva. Jag som vill ha förändring för förändringens egen skull. Saker och ting kan te sig logiska för mig i mina tankar men inte för andra. Risken med att rita ner mina processer skulle ju vara att de skulle te sig ologiska även för mig....Eller är det så att mina processer privat är rätt effevtiva men eftersom jag genomför alla samtidigt, går de in i varandra och till slut vet jag inte var jag är, och då är det svårt att veta vart jag ska gå....

Men det är klart...jag behöver ju vara effektiv för att hinna med allt jag vill göra när dygnet envisas med att ha så få timmar

måndag 14 juni 2010

Lugn semester...

Jag ska snart åka till Shanghai och trodde väl inte att jag skulle vara helt ensam där, men deras lokaltidning skriver att de räknar med att kollektivtrafken kommer att ha 16 miljoner passagerare/dag under semestertiderna....*puh*

Huvudattraktionen är naturligtvis Världsutställningen, EXPO 2010. Den ska vi också besöka. Arrangörerna räknar med att 70 miljoner personer kommer att besöka världsutställningen totalt.

söndag 13 juni 2010

Surt efteråt...

Jag känner på mig att jag kommer att ha träningsvärk i överarmarna imorgon.

Jag har klippt ner ett antal skott från krikonträdet idag med en stor sekatör, eller vad det heter. Det finns skott över större delen av trädgården. Vi skulle kunna driva upp krikonodling om vi ville...

Jag gjorde mig till och tog bort två stora buskage med brännässlor också. Jag hade handskar på mig men ändå känns händerna som om de är fulla av små, små, små taggar.:(

Men trädgården ser rätt ok ut iallafall. När det gäller trädgård har jag inga problem med alla hålla nivån "good enough" ...

torsdag 10 juni 2010

Ord---

Ord är gratis och det finns fri tillgång till dem rent teoretiskt iallafall. Fel använda kan de göra stor skada. Rätt använda kan de läka öppna sår.

Även om diktaturer försöker begränsa människor rätt att använda en del ord, lyckas ingen díktator stoppa människor att använda dem.

Vad är det då som gör att vissa människor känner sig begränsade och upplever att just deras tillgång till ord är så mycket mindre än många andras. Som har svårt att beskriva för någon annan vad de tänker, känner och tycker för att de upplever att orden fattas...

Jag älskar ord och har aldrig, vad jag kan påminna mig om, känt att jag saknar ord för att beskriva vad jag tänker, känner eller tycker. Jag tycker om att diskutera, argumentera och analysera. Ord är vktiga för mig och jag har så svårt att förstå varför något som är gratis och finns i obegränsad mängd, inte nyttjas av alla som har något att vinna på dem....

"Words, don't come easy to me
How can I find a way to make you see I Love You
Words don't come easy" F R David

tisdag 8 juni 2010

Paradiset bokat!

Nu har vi även bokat boendet i Thailand över nyår. En egen villa precis bredvid en pool. Titta gärna in på Fem solar, så ser ni hur bra vi kommer att ha det!

Längtar...men innan dess ska vi ju faktiskt vara nästan 2 veckor i Kina, Shanghai...:)

söndag 6 juni 2010

Härlig söndag...

Idag tog Mini och jag en promenad på nästan 2 timmar. Sträckan var inte så lång, men Mini har precis bytt upp sig i storlek på cykel. Den föregående hade en pinne bak där mamma kunda putta på när Mini inte orkade trampa. Den servicen ingår inte på denna, så vi fick pausa lite oftare.

Det är en rätt härlig känsla att ta en promenad utan barnvagn, men ändå ha Mini med sig. Nästa steg blr att han lär sig bromsa på rätt ställen och cykla i ett jämnare tempo så att jag kan cykla på egen cykel bredvid. Men det spar vi nog till nästa sommar....

I eftermiddags tillät jag mig själv att inte göra någonting annat än att sitta i solen. Det gav en härlig solbränna och en skön känsla i kroppen...Skulle nog sitta still lite oftare....;)

lördag 5 juni 2010

trädgårdsamatör...

Idag rensade jag en rabatt och letade fram 5 stycken rosbuskar. Trädgårdsskötsel är inte min starka sida. När vi flyttade in här för ett antal år sedan var det en ganska välskött trädgård, men blommor som avlöste varandra hela säsongen.

Första sommaren lät jag allt vara. Jag visste ju inte vad som skulle komma upp, vad som skulle vara kvar och vilket som var ogräs. Men inte var jag klokare år 2, 3 ,4....så nu har det starkaste övervunnit och jag tror inte där finns något kvar av det som den gamla tanten före oss, så omsorgsfullt planerat och planterat.

Jag ser framför mig att jag få ta hit en grävmaskin och en jordfräs, och börja om från början. Det blir nog gräsmatta för hela bunten. Det som ska blomma sätter jag i krukor så vet jag iallafall vad som ska komma upp....;)

torsdag 3 juni 2010

Sommarlovsskräck...

Nu är det snart sommarlov och de allra flesta ungdomarna ser fram emot det. Men när höstterminen startar igen kommer en del bänkar att stå tomma. Flera flickor kommer att tvingas in ett ett äktenskap med en man de inte valt själva. Detta skriver aftonbladet om idag som ett upprop från FP och M i Stockholm, där man försökt kartlägga hedersrelaterad problematik.

måndag 31 maj 2010

Oönskat slut...

....på en annars perfekt dag...

Idag fylle min dotter 15 år. Jag väckte henne i morse med frukost på sängen. På ett gratulationskort hade jag skrivit att hon skulle klä sig i bekväma skor och utrusta sig med sin plånbok för avfärd kl. 8.15. Vi tog en dag ledigt och åkte till Stockholm. Vi åt gott, mycket sushi blev det. Shoppade mycket och många steg blev det.

Väl hemma inser vi så smått att hennes cykel blivit stulen, från garageuppfarten. Låst var den också. Vi bor vid en återvändsgränd så den som är här brukar vara av ett ärende. Känns inte som om det var en slump. Den som kom hit visste att cykeln stod här... Så jävla onödigt och trist. Cykeln var 3 år gammal så ålderavdraget på försäkringen lär väl vara en del även om cykeln var jättefin...:(

lördag 29 maj 2010

händelserikt dygn...

Igår kväll hade vi avslutning för säsongen med mina underbara tjejkompisar. Inbjudan utlovade en sex and the city-kväll. Och det blev det! Skumpa, glada skratt, god mat, livets allvar...det enda som skulle kunna saknats var en Mr Big, men han hade nog varit överflödig...:)

Vid lunch idag kom 7 av Minis vänner för att fira att han fyllt 5 år. Huset fylldes av superhjältar, tjejer och killar. Menyn som önskats var korv med bröd och glass. Vi lekte lekar, hade skattjakt och var och en gick hem med en godispåse i handen och ett leende på läpparna.

Just nu pågår det 15-års fest på övervånngen. Menyn som önskats var något annorlunda än Minis; quinoasallad med Mozarella, grillat kött och tzaziki. Till efterrätt skulle det vara färska exotiska frukter. Det har dukats med fin duk och finaste porslinet. Bål och snacks som fördrink och mjölk till maten i kristallglasen. :)

Ibland är livet härligt! :)

torsdag 27 maj 2010

Kan man redan allt har man inte mycket kvar att lära...

Ju mindre man vet desto mer lär man sig = de okunniga har högre inlärningsförmåga än de kunniga...

Framtidens lärande-Troed Troedsson from diu redaktion on Vimeo.



(Stolen with pride från Stadshusdirrens blogg för att den är så bra!)

onsdag 26 maj 2010

fort och fel...

Det gäller att man tänker sig för vad man skriver i sina mail. Rätt vad det är finns mina rader ute i cybern och landar hos någon annan än jag adresserat det till från början.

Igår skickade jag ett ganska upprört mail med en fråga, inget oförskämt på något sätt, men inte heller neutralt, till en person. Personen ifråga svarar mig med vändande mail, helt sakligt och korekt, med kopia till dem som min frustration handlade om...Svaret till mig var även relevant för dem som fick kopian, men historiken fanns i mailet som även innehöll information som jag fått från en tredje part...

Tala om rörigt....

måndag 24 maj 2010

Fördomsfri...

Idag har jag deltagit i utbildning som handlade om vilka fördomar vi har. Jag visste väl eller var väl inte mer naiv än att jag inser att jag har fördomar, men efter idag undrar jag om jag är obotlig.

Jag har ju fördomar om allt och alla!!!

Visa mig en bild av en persons ansikte så nog tror jag mig veta en del om den personens liv.

Ge mig en skriftligt, och mycket tunn beskrivning av en person, så fyller jag i luckorna själv!

Vad ser du framför dig om du får en beskrivning som lyder:
Student, privatskola, festar på helgerna. - ålder? kön? Social status? Makt? Sexuell läggning?
Bor hemma med starkt troende muslimska föräldrar. - ålder? kön? Social status? Makt? Sexuell läggning?

Fick du också bilder av personer i ditt inre? Fyllde du också i luckor som saknades? Läskigt är det iallafall....;)

söndag 23 maj 2010

Frustration...

Idag var Mini och jag ute det fina vädret och flög drake. På vägen hem ville Mini stanna vid några skate-ramper och titta vad de stora killarna gjorde. På plats träffade vi 4 killar varav jag kände igen två...lika gamla som min yngsta dotter dvs födda -95.

De varken cyklade eller skatade....De höll ett vakande öga på mig och liksom väntade på att vi skulle avlägsan oss. Jag är ju en rätt nördig vuxen så jag går istället fram och pratar med dem. Jag ser då att de har en hel stock snus, cigaretter och en flaska bensin. Den kombinationen gav mig inga positiva vibbar....

Jag vet att det förekommer sniffning av bensin här. Föra veckan hade Polisen hittat 12-13-åringar medvetslösa efter att ha sniffat benisn. Jag frågade killarna vad de skulle med bensinen till. De påstod att de skulle fylla på en tändare med den...Hmmm....

Som 15-åringar har de inte åldern inne för varken cig, snus eller bensin...

När vi gick därifrån ringde jag därför in ett tips till Polisen. Känns som om jag då iallafall gjort vad jag kunnat från att stoppa dem denna gång...

Vad är det som gör att vissa ungdomar får ett så destruktivt beteende?

Jag blir så ledsen och frustrerad, och samtidigt rädd. Rädd för att släppa ut mina egna ungdomar..... Även om de inte skulle hitta på sådant själva, är det inte helt ofarligt att vara i närheten av påverkade personer....:(

torsdag 20 maj 2010

Logik...

Mini: Mamma, det är blött i din säng.

Jag: jaha, har snoppen varit olydig inatt?

Mini: nä, jag har inte kissat så det måste vara du mamma.

;)

onsdag 19 maj 2010

Med god tro och stora skor...

....kan man gå på vatten! ;)

Jag har hjälpt dottern med en uppsats och ortodoxa och katolska kyrkan. Ibland önskar jag att jag var troende. Vad enkelt allt måste vara när någon annan gjort dina val, flera tusen år sen. Om människor levt efter samma regler i flera tusen år, måste de väl funka för mig med?

Men det är inte enbart det att valen är klara. Regler bestämmer också hur du ska leva din vardag, hur du ska fira dina helger, hur du ska förbereda dig för döden och vart du ska ta vägen sen....

Vad enkelt!

Fast jag har sällan valt den enkla vägen och jag har aldrig tyckt om när andra bestämt hur jag ska leva och vad jag ska göra....Jag får väl fortsätta vara en religiös vilde :)

Kram och god natt!

tisdag 18 maj 2010

Kommer ni ihåg...

Lär dig livets stora gåta:
Älska, Glömma, och Förlåta...

Ibland har livet väl mycket utmaningar tycker jag.

Kram och godnatt!

söndag 16 maj 2010

Webmaster...

Idag kandiderade jag till webmaster för Ladies circle Sverige, och riksmötet gav mig förtroendet. Det innebär att jag får sitta i huvudstyrelsen ytterligare ett år och det ska bli så kul!!!!

Under året som gått har jag lärt känna 20 underbara tjejer från hela landet. Vi har haft långa, många och lärorika diskussioner, fattat en del svåra beslut och haft otroligt roligt tillsammans. Ett par kommer liksom jag att sitta ännu ett år i huvudstyrelsen och det är jag glad för. Övriga tjejer kommer jag att sakna jättemycket.

Men jag kommer även att få lära känna ett helt gäng nya tjejer, flera vilka jag knappt känner ens till utseendet än. Det ska bli jättespännande!

Livet vore bra tomt utan ladies circle.....

lördag 15 maj 2010

Så här bra kan det vara när det är som bäst...

Vakna och äta hotelfrukost i lugn och ro...
Transport ut i ingenstans....
2 timmar på ryggen av en islandshäst...
Grillbuffé serverat av en tysk man mitt i de småländska skogarna, i sällskap med 17 vänner jag knappt kände....då!
Invigning av riksmöte 2010 för ladies circle och round table, med 1067 anmälda deltagare och champagne i glasen....
Homeparty med 14 vänner jag inte kände....då!
Galet rolig efterfest med gratis bubbel i sällskap med vänner jag inte känner....
500 kr betalt för Ráchaels t-shirt...
Trött som en myslok...
Fånigt leende på läpparna...

God natt alla vänner som jag känner eller inte ;)

söndag 9 maj 2010

Hemkommen...

Från tre underbara dygn i Toscana.

Om man samlar 26 vänner i ett och samma hus, i tre dygn i Toscana, så kan det bara bli roligt. Vi har bott i en fantastiskt villa, ätit god mat, druckit goda viner och njutit av trevligt sällskap. Vi hann t o m att genomföra en vinprovning i Montepuliciano och uppleva kulturen i Sienna.

Italienarna lever lite i ett annat tempo kan man säga. Fransesco skulle fixa maten till oss på fredagskvällen. Tiden var bestämt till 19.30. 18.45 kommer Fransesco med ett leende och säger "I'm here, just in time for dinner". Skulle jag ha haft ansvaret för att fixa middag till 26 personer hade jag nog börjat tidigare. Middagen blev inte som bestämt, men vad gör väl det....Vinet var gott och magen blev glad när maten väl var klar....;) Härlig inställning till livet!

På väg till flygplatsen igår fick vi ett mail att Ryanair ställt in vår flight. När vi kom till flygplatsen visste de ingenting där om inställda plan. 5 minuter efter att in-checkningen stängt fick vi ännu ett mail från Ryanair som sa att vi skulle bortse från det första, och att vårt plan skulle gå i tid. Det visste ju vi som var på plats. Men jag undrar hur många som inte ens åkt till flygplatsen? Planet gick nämligen bara halvfullt till Sverige....

tisdag 4 maj 2010

marginaler?

Vi ska ut och resa och enligt eniro har vi 1 tim och 13 minuter till flygplatsen. Planet lyfter 07.10, gaten stänger 06.40. Vi ska åka från stan kl. 05.00. Det gör mig lite nervös att vi inte har mer än 20 minuter på oss att parkera bilen, och lämna in väskorna. Inget får gå fel....

Behöver jag tillägga att jag inte varit delaktig i planeringen?

måndag 3 maj 2010

Skavsår...

....i öronen...

Mini pratar oavbrutet all sin vakna tid. Ibland känns det som om jag får skavsår i öronen. Och jag har kommit på att det handlar om de dagar när hans prat har en fantasi utöver det vanliga, och han mer eller mindre kräver respons från mig på det han säger.

Och det krävs en hel del koncentration för att hänga med när Yoda åker med Blixten Mcqueen till Batman och klättrar i träd, för att sen hoppa ner på en sten som går sönder, för att Hugo precis kastat en kotte i huvudet på Oscar, som inte märkte något för han har superkraft.

Häromdagen när jag inte riktigt hängde med, och inte ens kunde låtsas så var jag uppriktig och sa ärligt att: Du Mini, jag känner ju inte alla de där figurerna du pratar om så jag kan inte svara.

Då tittar Mini på mig och säger; Men mamma, jag berättar ju en historia för dig....

Ja, undrar vem av oss som har svårast att skilja på verklighet och fiktion?

söndag 2 maj 2010

dress code...

På torsdag åker vi till Italien. Vi är bjudna på 50-års fest och många av våra vänner ska till samma fest. Det ska bli jättekul!

Eftersom jag haft fukt i garderoben år igen, så tog jag mig en tur till stan i eftermiddags för att inhandla något nytt att ha på mig. Hade tänkt ett par nya snygga jeans och några snygga överdelar till det. Jag är en jeans-tjej och kan ha jeans såväl till vardag som till fest.

På väg tll stan i bilen, ringer jag ändå en av väninnorna som ska på samma fest och frågar vad hon ska ha på sg. Typiskt tjejer va´? Jag har köpt en ny klänning säger hon. Eller egentligen har jag köpt tre, en har jag redan lämnat tillbaka och en av de andra ska tillbaka imorgon. Jag kunde inte bestämma mig, säger hon.

Jaha, säger jag. Ska du vara så fin så det blir klänning?

Ja det står ju smoking eller kostym på inbjudan säger hon.

Inbjudan har gått mailledes till min käre sambo och den lilla detaljen om dress code hade han glömt nämna eller förträngt :).

Så det blev en helt annan typ av shopping idag än jag tänkt mig. Jag kom hem med en klänning som jag är nöjd med. Men den känns lite naken. Måste nog ha en bolero eller liknande till, eller har ni något tips? Vad tycks?

tisdag 27 april 2010

Om att använda gamla begrepp med nya betydelser....

Att jobba för och med utveckling innebär inte att mina idéer alltid bemöts med jubel. Inte sällan upfattas mina förslag till förändring och utveckling som kritik mot det befintliga. Inte sällan försöker man få in nya innebörder i gamla begrepp, vilket skapar mer förvirring än det klargör.

Det finns egentligen två alternativa bemötande när jag föreslår en förändring som i mina ögon ska leda till höjd kvalitet och bättre resultat:

Antingen möts jag med nyfikenhet och en uppriktig vilja att förstå vad det är för nytt som jag ser och på vilket sätt jag tror att det kan bidra till utveckling. Personer som möter mina idéer så här, ser inte sällan nya möjligheter och positiva konsekvenser som jag själv ännu inte har sett. Nyttan och den upplevda utvecklingspotentialen växer. Diskussionerna som följer blir ofta väldigt kreativa och motivationen att genomföra för att uppnå nytta, blir stor. Det finns sällan rätt eller fel, utan handlar om mer eller mindre komplicerat att genomföra.

Inte sällan möts jag av att människor försöker få in mina förslag i befintliga ramar. Man hävdar att det jag ser och föreslår inte är så nytt egentligen. Argument som "det där har vi redan provat, och det gick ju inte" förekommer. Diskussioner som följer ett sådant bemötande blir oftast ingen dialog utan två monologer, där de jag möter kan argumentera sig blåa för att jag ska förstå att det inte är något nytt och därmed inget som kan bidra till utveckling. Min sida av monologen handlar ofta om att försöka få personerna att våga se utanför ramarna. Att sluta använda gamla begrepp för nya företeelser, som enbart har till avsikt att förstå det okända. Två parallella försvarstal...

Den sistnämnd diskussionen är ganska fruktlös, och jag lyckas sällan med mitt uppsåt. Istället lyckas min samtalpartner övertyga sig själv ännu mer om att jag har fel och han/hon har rätt. Mycket handlar om rätt eller fel...

Jag skulle önska att diskussionerna istället kunde handla om det jag föreslår, för- och nackdelar med mitt förslag. Hur det kan anpassas för att nå önskvärda effekter etc... Jag har mycket kvar att lära för att nå dit....

måndag 26 april 2010

Mycket att se fram emot...

Jag älskar att resa. Knappt har jag landat från en resa förrän jag börjar se fram emot och planera nästa. Nästa resa behöver inte ens vara bestämd, jag kan längta och drömma ändå. Det är halva nöjet...

Nu behöver jag inte bara drömma...inom loppet av 8 månader kommer jag att få resa till Italien (Toscana), Kina (Shanghai) och Thailand (ännu obestämt var). Det ska bli så härligt!

Att sedan solen lyser ute och termometern idag visade 18 grader, gör mig ännu gladare :)

fredag 23 april 2010

sökes...

Har du sett filmen "Vi hade iallafall tur med vädret"? I den filmen kan man skåda campinskostymen vd flera tillfällen. På skämt men med allvar i blicken, brukar man väl säga att det ingår familjeuppsättning av träningsoverall och en liten hund när man köper husvagn.

Jag ska inte ut med husvagn men näst intill. Är det någon som har en gammal WCT-overall med retrolook så hör av er till mig. Jag behöver en sådan omgående....

Jag tänker inte avslöja vad jag ska ha den till men jag kommer att inom loppet av 3 dagar att behöva följande uppsättningar:
Ridkläder
Träningsoverall
Kostym
Jeans och t-shirt
Galaklänning

Längtar....

torsdag 22 april 2010

Respit...

Ibland är det skönt att barnen blir sjuka. Man får liksom lite respit och måste vara hemma från jobbet.

Mini hade feber igår natt och astma. När han var mindre fick han astma vid minsta förkylning, men nu har det blivit glesare mellan gångerna. Men det är ändå jobbigt när det händer. Oftast värst nattetid. Storebror har ju haft astma sedan han var 3 år, men av allergiska orsaker. Hans astma har jag kunna ha bättre kontroll på och beredskap för. Minis astma bara kommer utan förvarning och den ter sig inte heller som jag är van vid.

För att undvika ännu en jobbig natt har vi varit inne på sjukhuset idag och fått en dos kortison. Lät redan när han la sig som om det börjat verka. Skönt!

Hoppas på att vintern snart ger sig, att vulkaner slutar spy och att värmen kommer åter....

tisdag 20 april 2010

Shanghai..

Jag ska få följa med sambon till Shanghai i juni. Han ska jobba men jag ska ha semester. Vad roligt det ska bli. Har fått veta att världsutställningen pågår just då och det vill man ju inte missa.Så här står det om världsutställningen;

"Världsutställningen Expo 2010 i Shanghai äger rum den 1 maj – 31 oktober 2010 och förväntas bli den största genom tiderna. Hittills har 225 länder och internationella organisationer anmält sitt deltagande. Enligt arrangörens beräkningar kommer Expo 2010 under de sex månaderna som utställningen är öppen att attrahera 70 miljoner besökare, av vilka 95% förväntas vara kineser."

I Shanghais kommun lär det finnas nästan 20 miljoner invånare varav hälften i centrum. Det lär finnas en mängd sevärdheter, billig shopping och god mat...så jag ska nog stå ut :) Mini ska få följa med så vi kan gå på gemensamma upptäcksfärder när pappa jobbar. Det gäller att fördela arbetsuppgifterna inom familjen så att var och en gör det man är bäst på...;)

måndag 19 april 2010

Tycka synd om mig själv...

Nu har jag tyckt synd om mig själv i några dagar och det börjar väl så smått gå över. Fick ett återfall på lunchen när jag insåg att kebabkött innehåller vetemjöl. Jag som trott jag ätit rent nötkött...

Kvällen blev roligare när en kollega upplyste mig om att det finns glutenfri öl - Me like!

I övrigt är livet ganska ok nu när solen skiner och himlen är blå. Nu håller jag tummarna för att monstret på Island slutar spy aska så att jag kan få åka till Italien i maj :)

onsdag 14 april 2010

På gamla dar...

Jag har fått veta idag att jag är glutenintolerant. Det innebär att jag inte får äta vete, korn och råg. Jag kan äta havre men endast ren havre, som odlats och behandlats separerat från andra sädesslag. Två av våra barn är glutenintoleranta så visst kan jag laga glutenfri mat. Men det känns ändå tungt just idag. Det är ju ändå en begränsning i livet och det är livslångt. Men om jag får deppa ett tag så ska jag nog klara detta också...

Inatt ska jag drömma om pasta, nudlar, smörgåstårta, färsk fralla med ost på....

tisdag 13 april 2010

Stjärnor till den man tycker om..

- Mamma, om man ger en stjärna till någon så betyder det att man tycker om någon.
- Jaha, då vill jag ge en stjärna till dig. För jag tycker ju om dig.
- Ja,min storebror tycker också om mig. Alla tycker om mig!

Vilken skön känsla att känna så. Måtte Mini får känna så länge....

måndag 12 april 2010

ur fas..

Kom tillbaka till jobbet idag och kände mig rätt så i balans och överens med tillvaron. Det är lätt att inbilla sig sådana saker när man varit ledig några dagar. Knappt hade jag hunnit känna att jag var i fas, innan jag hamnade på efterkälken igen. Men vad gör väl det. Snart är efterkälken ur fas också....

Mitt i alltihop så vill arbetsgivaren att man ska tala om hur man vill vara ledig i sommar?! Hur ska jag kunna bestämma det nu? Det enda jag vet är att jag kommer att vara ledig när jag är på efterkälken för att känna mig i fas när jag kommer tillbaka, för att då snabbt hamna på efterkälken igen. Det är väl det som är lite tjusningen med livet...att veta lite hur livet kommer att se ut inom en inte allt för avlägsen framtid.

En annan tjusning med livet är att det är VÅR och solen skiner. Krokus i varje trädgår och snart är sista snöhögen ett minne blott. UNDERBART!

lördag 10 april 2010

klantig mamma...

Idag har Mini och jag åkt skidor och åkt omkull. I en brantare del av backen skulle Mini stå med sina skidor mellan mina ben. Men när hans skidor skär snett så åker jag över dem och vi hamnar i en hög mitt i backen. Minis ben var nog underst och troligen vred det sig i fallet och han fick rejält ont. Det krävdes en hel del övertalning för att han skulle sätta på sig skidorna igen så att vi kunde ta oss ner från backen.

Väl nere tog vi sittliften till toppstugan för en fika, och sittliften ner från toppstugan också. Därifrån fick vi lift med skoter till bilen. Väl hemma när vi tar av byxorna ser vi ett svullet, blått ben från höger knä och nedåt. Vårdcentralen satte en stödstrumpa på lilla benet för att minska svullnaden...

Hur klantig får man vara som mamma???

fredag 9 april 2010

Skön ledighet...

Sol, klarblå himmel, ett par plusgrader och härlig skidåkning.....Kan man ha det bättre?

Efter denna vinter trodde jag inte att jag skulle uppskatta mer snö, men det gör jag. Mini har gått skidskola i 5 dagar och lärt sig svänga. Tyvärr har han inte riktigt hittat bromsen än ,men den kommer nog till nästa gång. Han har ju varit i lejongruppen hela veckan och lejon är väl inte de som bromsar antar jag ;)

måndag 5 april 2010

tecken från någon...

Helgen har varit fantastiskt på många sätt men jag undrar ändå om någon försöker säga mig något:

- Igår städade jag bilen. Tog med mattorna ner i duschen och skulle skura dem. Avloppen tog tvärstopp, och jag lyckades inte få loss stoppet.
- Vaknar idag och tror inte mina ögon när jag tittar ut - det snöar! Mina nyplanterade krukor på trappen ser inte så glada ut.
- Går ut och ska sätta fart på kupévärmaren i bilen. Den vill inte riktigt dra igång så jag skakar den lite försiktigt - det brukar hjälpa. Då börjar sladden brinna med öppen låga... Tur att jag inte hade den kopplad med timer som jag brukar...

Jag ska inte köpa någon lott idag. Just nu sitter jag och jobbar och systemet verkar göra som jag säger, så nu börjar jag bli misstänksam....;)

lördag 3 april 2010

För ovanligheten skull...

Ikväll kommer alla barn att vara hemma samtidigt och sitta tillsammans med oss och äta middag vid samma bord, samtidigt. Det händer inte så ofta nu för tiden, men jag tycker om det när det händer.

Så nu har jag förberett ett påskbord med rätter som alla kan äta sig mätta av...det gäller att hålla tungan i rätt mun när man har 3 barn med specialkoster vid samma bord. Jag tror jag har lyckats...

En fortsatt solig och varm påsk önskar jag er alla!

fredag 2 april 2010

Otroligt...

Paul Potts...

Susan Boyle...

Freddy Amigo...



Hur många sådana här talanger finns det som vi andra aldrig får en chans att njuta av?

Aktiv långfredag...

Idag har jag putsat de flesta fönstren, planterat om de flesta krukväxterna, blåst ägg och målat tillsammans med Mini, och bakat sockerkaka på innehållet i de blåsta äggen. Ibland har dygnet timmar så det räcker...

Kan nästan tycka att det är tur att det blev kväll så jag kunde lägga band på mig själv...:)

torsdag 1 april 2010

Gamla traditioner på nytt sätt....

Idag skulle det serveras påsklunch på förskolan. Om barnen ville fick de klä ut sig till påskkärringar/påskgubbar...

Mini är inte så mycket för det där med mat. Finns det köttbullar så är han nöjd. Och någon påskkärring tänkte han inte vara. Han skulle vara Darth Vader....

Han var fin min lille Mini...som påskgubben Darth Vader ;)

onsdag 31 mars 2010

Energitjuv..

Datorer ska bara funka...

Jag fick ny dator på jobbet för 4 veckor sedan och den har bara strulat.....ja inte med allt men den har inte varit tillförlitlig alls.

Droppen var idag...

Strax innan jag skulle gå hem så ringer IT-supporten upp för att kolla om de kan fjärrkoppla sig mot min dator. Jag säger ok! Då upptäcks det att jag inte har antvirusprogrammet installerat. Måste har försvunnit när de blåste datorn i fredags...

Jag lämnade IT-killen med min dator och tog ett snabbt möte på kollegans rum medan antivirusskydd installerades.

Tillbaka på mitt rum tog jag bara datorn och stoppade ner den i väskan. Hade lagt över en del materal som jag skulle ha och jobba med hemma ikväll.

När jag sätter mig ikväll ser jag att det är mer än anitvirusprogram som installerats. Datorn är helt tom på mina dokument. Det mesta som låg lokalt ligger även på servern på jobbet, men inte allt. Så förutom att jag inte kunde göra det jag skulle ikväll, har jag förlorat en del arbetsmaterial....:(

Överväger starkt att återgå till papper och penna och fylla rummet med pärmar för arkivering....Tror jag tar en tur till Blåkulla istället...

tisdag 30 mars 2010

Hur vet jag att jag gör rätt?

Idag har jag varit på utvecklingssamtal med dottern, och kan inte sluta ställa mig en fråga, som borde vara nyckeln till det mesta som händer i skolan;

Hur kan jag som lärare mäta framgång? Elevens framförallt men även min egen som lärare. Hur vet jag att jag är en bra, kompetent och framgångsrik lärare?

Svaret som dyker upp i mitt huvud är att om mina elever når mål, så har jag som lärare lyckats. Når eleverna inte mål, så har jag misslyckats. Det är att göra det lätt för sig, jag vet men en utmanande tanke tycker jag.

När jag på ett utvecklingssamtal inte kan få veta hur mitt barns kunskaper och utveckling förhåller sig till strävansmålen i läroplanen, undrar jag hur man som lärare kan planera sin undervisning. Hur vet läraren vad som är nästa steg att ta för mitt barn i hennes utveckling när läraren inte vet var min dotter befinner sig?

Att veta var man är handlar om att kunna mäta. Kan vi inte mäta kan vi heller inte veta hur långt vi har kvar till mål. Vi kan inte veta om vi är på väg åt rätt håll. Vi kan inte ens veta när vi nått mål. Genom att mäta kan vi göra analyser och dra lärdom att använda i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Om jag ska köra till Göteborg utan att veta hur långt det är, vilken väg som är rätt för just mig (Jag kan ju inte köra till Gbg från Eskilstuna genom att välja samma väg som från Malmö till Gbg)kan jag ju inte heller veta hur mycket jag ska tanka, eller hur långt jag kan köra på en tank. Har jag aldrig varit i Göteborg innan kanske jag inte ens vet när jag är framme.

Långsökt jämförelse kanske? Men risken är ju också att om man som lärare inte vet och kan beskriva hur vägen mot mål ser ut, och vilka kännetecken som visar att eleven är på väg åt rätt håll, så uppmuntrar läraren även steg som går åt fel håll. Utan att veta om det, för läraren vet inte hur rätt håll ser ut heller....

måndag 29 mars 2010

Sommartid och datorstrul...

Här satt jag och bad om fler timmar/dygn, och så tar man bort istället....Fy vad det var tungt att stiga upp i morse.Kudden har aldrig varit så skön.

Skulle nog varit klokt och sökt upp den för ett tag sen. Istället har jag försökt jobba. Visst låter det bra med bärbar dator, trådlös uppkoppling, flexibla arbetssätt och jobba där du är? Pyttsan säger jag bara...

Fick ny jobbdator för 4 veckor sen och den bara bråkar. Vi är en modern organisation så när jag ringt supporten på jobbet, så fjärrkopplar de sig till min dator för att kunna hjälpa till. Alla kommandon kan de inte göra, utan några får jag göra. Det innebär att medan de jobbar sitter jag och tittar på en skärm där det rör sig, med telefonen i örat för att kunna göra de kommandon de ber om. Jag har säkert lagt 6-7 timmar på detta sen jag fick datorn. Det är effektivitet, eller????

söndag 28 mars 2010

kom an om du törs...

...du som köper ut sprit till mindreåriga. En ilsken mamma är inget att leka med...

Men troligen är du en feg skit som inte vågar stå för vad du gör.....

lördag 27 mars 2010

Vänskap...

Vi lärde känna varandra 2004.....
Vi fick barn samtidigt 2005....
Vi började fira midsommar ihop och det blev efter 2 år en tradition...
De flyttade från stan....
Vi träffades allt mer sällan...
Traditionen höll i sig...
Traditionen kom av sig...
Idag har vi varit där på besök...Barnkalas med vuxenträff :)
De är på väg att flytta hem hit igen...
Midsommar är bokat....
Känns som om vi aldrig skilts åt...

onsdag 24 mars 2010

Snuvig...

Jag känner mig lite halvrisig...eller till häften frisk, hur man nu väljer att se det. Oavsett så tar det kraft och energi från annat som jag vill hålla på med. Nästan bättre att det bryter ut och gör mig sängliggande i några dagar än att gå omkring och bara vara halv...Allt eller inget!

Nu ska jag gå och lägga hela mig i sängen och försöka sova hela natten. Natten som gick väckte Mini mig vid halv 2 bara för att tala om att när han sovit färdigt, skulle han stiga upp och leka på sitt rum.....:)

tisdag 23 mars 2010

Kom med något nytt ;)

Tonåring är troligen inte slö eller slarvig.

Enligt hjärnforskare är det molekyler i hjärnan som ställer till det – och gör att barn blir sämre på att lära sig när de kommer in i puberteten.

Det säger forskningen...

Som mamma säger jag att de varken är slöa, slarviga eller har svårt att lära sig.....det är bara skolan som inte lyckas hitta deras drivkraft :)

måndag 22 mars 2010

Distriktsmöte...

Helgen blev precis så bra och rolig som jag hoppats. Det är ju bara det att det tar på krafterna att ha roligt....

Jag var även på 18-års fest i lördags kväll. Det är inte ofta jag tillåts festa med ungdomar i den åldern nu för tiden. Det har vart betydligt fler 50-års fester de senaste åren. Det var riktigt roligt ;)

torsdag 18 mars 2010

Galet roligt..

Imorgon ska jag på distriktsmöte med Ladies circle distrikt 11. Vi börjar med middag och fest fredag kväll för att lagom pigga på lördag förmiddag hålla våra mötesförhandlingar...

Det kommer att bli galet roligt. Kungligt tema har lagt ribban. 70 tjejer på ett och samma ställe med bara ett syfte - att ha vansinnigt roligt...det kan inte misslyckas!

onsdag 17 mars 2010

Resultat vill vi ha...

Jag har varit på en mycket intressant föreläsning idag, och fick många tankar med mig. Orkar inte skriva om det just ikväll men det var en sak som jag fick med mig handlar om den kultur som bör råda i en framgångsrik organisation är:

"Fråga inte om lov - be om ursäkt"

Förtroende för de anställda att agera efter eget förnuft. Skulle det inte bli riktigt bra så är det ok, be om ursäkt....

tisdag 16 mars 2010

ordlekar...

- Mamma, vet du vad mel-o-di-fest-i-val är för något?
- Ja det var ju det vi tittade på i lördags.
- Nej det är när valen har fest och då sjunger de Manboy

Självklart är det väl så! ;)

måndag 15 mars 2010

Long time...

Har inte hunnit skriva på hela helgen. Vart tar tiden vägen?

I lördags hade Mini nästan 40 graders feber, bara så där utan förvarning. Stora sonen som fyllt 17 år firades med familjemiddag och tårta.

Sambon kom hem efter en veckas jobb i Kina...med ny jacka - till sig, golfbag - till sig och ett gäng skjortor - till sig. Måste lära honom shoppa till mig också. Jag fick iallafall en silkessjal och en flaska skumpa så jag var inte helt missnöjd ;)

På söndagen var Mini frisk igen så då passade vi på att åka pulka och grilla korv i vårsolen. Hoppas våren snabbar på lite nu....

fredag 12 mars 2010

News of the month...

Som en del i arbetet med att driva Ladies circles internatonella charityprojekt att stödja ECPAT International, gör vi i min LC-klubb ett nyhetsbrev. I nyhetsbrevet berättar vi varje månad vad våra insalmade pengar har använts till och hur verksamheterna i Chile, Kirgistan, Kamerun och Mexiko sakta men säkert byggs upp med hjälp av våra pengar.

Mitt ansvar till nyhetsbrevet är att scanna av nyhetsflödet och plocka ut tre artiklar som handlar om sexuell exploatering av barn. Jag scannar av ett antal internationella medier och det är helt sjukt vad mycket sjuka människor det finns världen över. Hur otroligt många artiklar det skrivs om ämnet varje månad. Det positiva är att många av artiklarna berättar om hur förövare har åkt fast och dömts till straff. Men det är fortfarande lägre straff i Sverige och många andra länder, för att ha förgripit sig sexuellt på ett barn än att till exempel ha pågått ekonomisk brottslighet....

2 miljoner barn om året, uppskattar ECPAT att det finns inom den kommersiella sexindustrin. Näst efter droghandeln är det den industri som omsätter mest pengar/år i hela världen....Mörkertalet är stort....

torsdag 11 mars 2010

17 år

Idag fyller min förstfödde 17 år. Vart har tiden tagit vägen? Jag minns ju som igår när jag höll honom i min famn för första gången....Kärlek vid första ögonkastet kan man väl kalla det ;)

Jag är en lika stolt mor idag som då. Han har vuxit upp till en mycket klok och omtänksam 17-åring. Han har potential att göra precis vad han vill av sitt liv och jag känner inte det minsta oro över att han inte kommer att göra just det...

onsdag 10 mars 2010

Heja ica....

Idag har jag lagt min andra beställning i ICAs webbshop. Jag kryssar bara vad jag vill ha, hur mycket och när jag vill ha leverans. Så på fredag kväll kl.18 kommer de hem med min mat. Jag sparar tiden det tar att trängas i affären, och slipper inleda helgen med dåligt humör av den anledningen. Även om transporten kostar 99 kr så spar jag säkert in det på min bensin och de spontanköp som blir när man går i butiken. Prisa ICA säger jag bara, helgen är räddad!

tisdag 9 mars 2010

Det bor en Alfons i mig...

Vuxna gör alltid en massa vuxet, viktigt och allvarsamt, säger Alfons Åberg 5 år. Exempel på vuxna saker är:
- att köa allvarliga i butiker och banker
- läsa svåra papper med skatte-bankomat-recept-otyg-intyg och betalar hemförsäkring
- pratar krångliga allvarliga samtal som man inte förstår
- gör köp-listor och skriver upp allt viktigt som ska göras

Alfons vill vara som pappa, vuxen och allvarsam. Men han glömmer bort sig... Han går på staket och låtsas att han är en clown som går på lina, han krigar med spagetti och köttbullar så att fiende-köttbullarna far iväg, han drar halsduken efter sig som ett koppel, genom vattenpölar och lera...Han gör en massa såna där "barnsligheter" som pappa kallar det..

När solen tittar fram och snön smälter, då vill jag vara den där barnsliga Alfons som glömmer bort mig. Som stannar och hoppar i smältpölarna så att vattnet stänker...inuti är jag nog ganska barnslig man har lite svårt att glömma bort det vuxna allvarsamma...Då är det tur att man har barn. Idag har vi dansat och sjungít högt i köket till Magnus Ugglas musik, vi har skrattat så vi kiknar åt Minis pruttar i soffan och vi har brottats i sängen när vi egentligen skulle in i duschen....

måndag 8 mars 2010

ledig dag...

Mini är ledig idag. Förskolan har planeringsdag. Jag tar naturlgtvis chansen att få en extra dags helg jag också. Ja nästan iallafall. Jag var på jobbet mellan 8-11 idag och farfar var hemma hos Mini. När jag kom hem gick Mini fortfarande i pyamas. Han åt lunch iklädd pyamas också.

Nu har jag fått på honom kläder och har föreslagit att vi ska gå ut i det fina vädret. Men han verkar inte vilja göra något specellt. Nu sitter han och lyssnar på en CD-saga....Så jag får väl ta min kaffekopp och sätta mig mot husväggen i solen, så har jag fått lite frisk luft iallafall ;) Skönt att få välja vad man vill göra ibland...

söndag 7 mars 2010

Även vintern har sina stunder...

Idag har solen lyst från nästan klarblå himmel. Vi åkte iväg för att testa en brantare backe med diverse åkdon. Tur Mini hade hjälm på sig. Han inser inte riktigt sina begränsningar och kan syrran åka högst uppifrån så ska han det med. Sen att det skiljer 10 år i ålder spelar mindre roll. Det roligaste var ändå att samåka ;)

lördag 6 mars 2010

Huka er grabbar....

På Manhattan i NY har kvinnor i åldern 20-30 år gått om jämnåriga män i lönestatistiken. De har i genomsnitt 17% högre lön än männen i motsvarande ålder. Inte så konstig kanske eftersom de även är fler med högre akademisk utbildning än män i motsvarande ålder, och de satsar målmedvetet mer på ett högbetalt jobb även om det har lägre status. På Manhattan i NY ansågs det många gånger vara högre status att arbeta statligt, men det ger inte så bra betalt...

Idyll och traditioner...

Sedan flera år tillbaka har vi en tradition, en tradition som brukar vara ett säkert vårtecken. Solen sken idag och smältvattnet droppade från taket så nog är kanske våren på väg iallafall.

Vi har iallafall varit ute och hälsat på ett par av mina fd kollegor. De bor på hennes föräldragård mitt ute i en idyll på landet. Även om de är ett par mycket trevliga personer, är det nog de nyfödda lammen som lockar mest. 15 stycken hade det hunnit komma hittills och fortfarande fanns det tackor med tjocka magar. På gården finns även ett hönshus fyllt med hönor och två tuppar.


Så skulle jag vilja ha det när jag blir äldre. En liten idyll på landet, där jag kan ta emot barn och barnbarn. I mina framtidsbilder kommer jag alltid att ha gott om tid. Jag kommer inte att bry mig om ifall det är helg eller vardag, alla dagar kommer att vara lika speciella. Stress kommer inte att finnas. Jag ser mig själv pyssla med mina djur och bara ta dagen som den kommer...Då kan ni andra få komma ut varje vår, minst, och klappa mina nyfödda lamm...;)

onsdag 3 mars 2010

skilda vägar...


Käre vinter, jag måste göra slut på vårt förhållande. Det handlar inte om mig, det handlar om dig, du får mig att känna mig bedrövlig, ömklig och sorgsen. Jag tror det är dags vi går skilda vägar, och att jag får friheten åter att träffa andra säsonger...

måndag 1 mars 2010

Missfall ska bli kriminellt!?

Kvinnor som får missfall i mormontäta Utah, USA, kan bli åtalade för mord och dömda till fängelse.Den nya lagen ska stoppa illegala aborter men kan också göra det brottsligt att ta ett glas vin eller gå på halt underlag under graviditeten.

Den nya lagen kriminaliserar avsiktliga, medvetet vårdslösa handlingar som leder till missfall. Att åka skidor under graviditeten är en av aktiviteterna som nämns.

Lagförslaget röstades igenom i delstatsparlamentet men ska nu godkännas av Utahs republikanska guvernör Gary Herbert innan den kan träda i kraft.

Hur tänkte man nu????

Läs mer i aftonbladet.se

lördag 27 februari 2010

Djurens dag...

Vår familj består av ett gäng fiskar utan namn. Vi har inte namngett dem för de brukar sällan överleva. Men de vi har nu har levt i drygt 3 veckor, så de förtjänade ett vattenbyte och en ny växt idag.

Dotter ville i våras ha en hamster. Det blev ingen hamster men väl två gerbiler (ökenråttor). Efter fyra månader tröttande hon och de fick flytta till kusinerna i Småland. Men min bror var smart och sa redan från början att han enbart tog dem "på foder". Och nu efter fyra månader så har hans döttrar också tröttnat. Så nu har de flyttat hem igen och på något konstigt sätt har de blivit mitt ansvar. Idag har de fått bytt i sin bur, grenar att gnaga på, halm att bädda med och mat i sin skål. Känner mig riktigt ansvarsfull...

När jag ändå var igång fyllde jag på med fågelmat i fågelbordet utanför köksfönstret. Jag har fått fylla på där ganska mycket på sistone och antog att de små vännerna var hungriga i kylan. Igår såg jag ett helt annat djur kalasa på fågelmaten - ett rådjur! Rådjuren äter tydligen allt....och jag har en känsla av att det inte blir mycket blommor som hinner komma upp i vår heller innan de blir uppätna...

torsdag 25 februari 2010

Fler timmar på dygnet tack....

En klok vän citerade en annan klok person och sa att Tid är det enda som vi alla har lika mycket av, det enda som är helt rättvist fördelat.

Vad är det då som gör att jag ibland, inte särskilt ofta dock, upplever att jag har hur mycket tid som helst? Medan andra dagar, betydligt mer ofta, har känslan av att jag tappat några timmar?

Jo jag tror att det beror på inställningen till det jag ska göra och till mig själv. Ser jag mig själv som en person med många bollar i luften, hög ambitionsnivå och ständigt på språng? Eller ser jag mig själv som en person som har tid för det viktigaste?

På morgonen när jag och Mini ska åka iväg till dagis och jobbet, försöker jag se mig själv som en person som har hur mycket tid som helst för det viktigaste. Oftast lyckas det och vi får på oss kläderna och kommer iväg utan att känna stress. De nmornar som jag ser mig själv som den där andra personen, oftast när jag har en tid att passa, då kör det alltid ihop sig och ta egentligen länge tid att komma iväg än de mornar när jag har hur mycket tid som helst.

Jag tror också att det handlar om hur mycket utrymme jag skapar i min vardag för att ta pauser, mentala pauser. Idag skulle jag in på ett möte inne i stan. Istället för att ta bilen, leta parkering, stå i kö vid parkeringsautomaten och stressa till mötet, tog jag bussen. Jag lät bilen stå kvar på dagis och tog bussen därifrån. Jag fick 15 minuter med mig själv och mina tankar på bussen, 3 minuters promenad i friska luften och kom till mötet i tid utan stress. Att ta bilen hade tagit längre tid totalt....

Det är ju hur lätt som helst att skriva om hur jag kan få mer tid, men betydligt svårare att praktisera. Men jag övar mig på att se mig själv som personen med många bollar i luften, hög ambitionsnivå...och hur mycket tid som helst för det viktigaste...