onsdag 10 juni 2009

Varför gör de på detta viset?

Så har det hänt igen! Kvinnor diskrimineras...

Varför föredrar KDs väljare att skicka en 70-årig gubbe till EU-parlamentet istället för en 30-årig hungrig uppstickare?

Alf Svensson stod på nionde plats för KD men blev ikryssad av så många att han segalde förbi allihop och vann. Toppkandidaten, Elin Bolin får stanna hemma. Är det för att hon är tjej, för ung, eller en kombination?

En förklaring kan naturligtvis vara att Alf Svensson är känd och har varit ett politiskt namn under lång tid. Marit Paulsen fick ju också flest kryss på sitt partis lista.

Men hur länge ska våra politiker kunna leva på gamla meriter? För inte har Af Svensson och Marit Paulsen gjort så mycket väsen av sig på senare år? Eller har jag bara missat? Lågt valdeltagande gynnar med all säkerhet de redan etablerade namnen och det är olyckligt.

Jag ser hellre unga politiker i EU-parlamentet, och gärna kvinnor eftersom de är underrepresenterade i de flesta maktpositioner. Jag är övertygad om att mångfald är nyckeln till framgång, och jag tror också att det är dags för de äldre politikerna ta ett steg tillbaka och ge plats åt de yngre som vill. (Både lokalt, nationellt och i EU) Å ena sidan visar undersökning på undersökning att det är svårt att få yngre personer att engagera sig i traditionell politik. Å andra sidan fortsätter vi tydligen att personkryssa in de gamla uvarna på poster som det finns yngre kandidater på. Så "vaffö gör de på detta viset..."

Så, nu har jag avreagerat mig något....;)

2 kommentarer:

  1. Nä, nu åker "rödstrumporna" på och samtidigt sjunger jag å å å tjejer, å å å tjejer, vi måste höja våra röster för att höras...
    Det måste bli ett slut på gubbväldet!!

    SvaraRadera
  2. Jahaja, ingen av er verkar ha noterat att 10 av 18 svenska Eu-parlamentariker är kvinnor, ca 56%. Dessutom är det ju jämt fördelat vad gäller könen när det gäller att kryssa in personer som stod längre ner på listan. Är inte det demokrati kanske? Väljarna har gjort ett annat val än partiet. Det borde respekteras i allra högsta grad. Att det sen är en medelålder på runt 51 år på de nyvalda svenska ledamöterna är kanske lite högt kan man tycka. Frågan är bara om inte viss erfarenhet är att föredra i dessa sammanhang. I ett större sammanhang tror jag dessutom att de svenska ledamöterna har en ganska låg medelålder jämfört med övriga länder. (Jag vet, det kanske inte är ett tungt argument). Ska man åstadkomma något i EU-parlamentet tror jag dessutom att man måste ha ett stort kontkatnät och det är inget man snor ihop på en fikarast. Det tar tiiiiiid.
    //Nisse Pärlemo

    SvaraRadera