måndag 22 juni 2009

Konsten att vara snäll!

Vad tänker du på när du hör att någon är snäll?

Själv tänker jag på Bamse. Bamse är inte bara världens starkaste björn han är snällaste också. Själv säger Bamse att "Den som är stark måste vara snäll". Bamse är helt osjälvisk, och har alltid en omtanke om någon annan. Även om någon betett sig illa mot Bamse, svarar han alltid med att vara snäll. Bamse är en ovanligt klok Björn, och även i pressade situationer gör han etiska överväganden och tar etiskt korrekta beslut. Till skillnad mot verkligheten tycks han alltid räcka till, alltid finnas på rätt ställe vid rätt tidpunkt för att kunna visa denna klokhet och omtanke mot allt och alla.

Men ordet snäll är inte alltid sagt med betydelsen att personen är som Bamse. Inte sällan kallas personer snälla med betydelsen naiva, lite dumma och töntiga. Om detta har Stefan Einhorn skrivit en bok. Boken heter just "Konsten att vara snäll".


Stefan Einhorn säger i sin bok att "För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta. Den snälla människan är minst av allt dum, tvärtom mycket klok, eftersom hon har förstått att det hon gör för andra gör hon också för sig själv. Men snällhet är en egenskap som måste förvaltas med gott omdöme. Att vara snäll på ett äkta, positivt och gott sätt är verkligen en konst."


Varför är vi då inte snälla jämt? Även detta diskuterar Stefan Einhorn i sin bok. Människan är inte alltid rationell och logisk i tanke och handling och i denna handfasta bok, innehållande mängder av praktiska exempel på vardagssituationer där snällhetens sätts på prov, visar Stefan Einhorn på svårigheten att göra det som är lätt. Att vara snäll är det lättaste och samtidigt det svåraste, och den största gåvan vi kan ge vår omgivning.

Bamse behöver inte läsa denna bok, eller så har han redan gjort det och tagit till sig varenda stavelse. Vi andra "vanliga" människor kan finna stor glädje och få många funderingar av att läsa Stefan Einhorns bok. En mycket bra bok att läsa i hängmattan i sommar!

3 kommentarer:

  1. Den ska jag läsa, för jag vill vara/bli snäll. Och visst känns det igen, det här med likhetstecken mellan snäll och naiv, vilket jag tycker är rätt korkat.

    //Nisse Pärlemo

    SvaraRadera
  2. den boken har jag skummat i, men inte läst ordentligt, dags att göra det kanske!

    SvaraRadera
  3. anna: absolut, den är lättsam och läsvärd ;)

    SvaraRadera