måndag 11 maj 2009

Skolplikt eller rätt till skola?


Idag blev jag varse ett fenomen som jag inte haft anledning att reflektera över innan, men som upprör mig ju mer jag tänker på det.

I Sverige har alla barn skolplikt från det år de fyller 7 år till och med vårterminen det år de fyller 16 år, om de inte fullbordat nioårig grundskola innan dess.

Skolplikten motsvaras av en rätt för alla barn och ungdomar att få utbildning.

Till Sverige kommer barn och ungdomar från andra länder. Är de mellan 7-16 år, omfattas de av rätten till utbildning och har skolplikt. Det är inte ovanligt att en elev som kommer från ett annat land, och kanske har bristande skolgång bakom sig, placeras en eller ett par årskurser under jämnåriga, svenskfödda elever.

Det är väl inget att uppröras över tänker du, och det är sant. Nu till det som upprör...

Vid 16 års ålder upphör skolplikten!

För vissa elever kan detta innebära att de redan i årskurs 7 eller 8, inte längre har skolplikt. Det jag blev varse idag är att det förekommer att föräldrar till invandrarflickor tar sina flickor ur skolan när skolplikten upphör. Detta upprör mig! Det spelar ingen roll hur många flickor detta kan tänkas handla om. En flicka är en flicka för mycket....

Om flickorna är emot föräldrarnas beslut, kan en anmälan upprättas till polis och socialtjänst och i "värsta" fall leda till ett omhändertagande. Men om flickorna håller med föräldrarna, finns det inget att göra. Det innebär att dessa flickor förvägras rätten till fullbordad grundskola, och dörrarna till egen försörjning blir mycket svåra att öppna i framtiden. Flera av dessa flickor har heller inte varit i Sverige så pass länge att de gått grundskolan från 7 års ålder. De kanske inte ens har lärt sig läsa, skriva och prata svenska på en nivå som gör att de kan klara sig på egen hand i samhället.

Visst ska man lyssna på flickorna och måste väl respektera deras beslut!? Det jag ställer mig frågande till är på vilka grunder de ställer sig bakom sina föräldrars beslut, och vilka alternativ de ser som möjliga/realistiska för sig? I Sverige är man inte myndig förrän man är 18 år, och fram tills dess har vi vuxna ett ansvar att bevaka våra barns rättigheter. När föräldrarna till dessa flickor så uppenbart brister i sitt ansvar, måste någon annan träda in.

Om flickornas föräldrarna hänvisar till att skolplikten upphör...FINE! Ändra då skollagen så att vi har skolplikt längre....Hur svårt kan det vara? Hur den juridiska lagtexten ska formuleras lämnar jag åt andra....

Skollagen är inte skriven för att bevaka rätten för dem som behöver det som mest! I skollagen står det att föräldrar ska informeras om barn under 18 år inte kommer till skolan, och att det är föräldrars ansvar att de kommer till skolan. Det står ingenting om att när man är under 18 år, har man rätt till utbildning och att alla har rätt till en lägsta nivå. Grundskolans är obligatorisk och det borde vara så åtminstone tills man fyller 18 år, och själv får ta ansvar för sina beslut!

3 kommentarer:

  1. Håller med. Och tycker att vi föräldrar också ska bevaka att våra barn får den utbildning de behöver för framtiden. Men det är ett annat blogginlägg, kanske en annan gång.

    SvaraRadera
  2. DirreN: Det inlägget kanske vi kan slå oss ihop om;)

    SvaraRadera