onsdag 6 maj 2009

Kan man äga en människa?

Jag vet inte om det är jag som just nu har "fel" glasögon på mig, men är det inte väldigt mycket rapporter om våld mot kvinnor i media just nu? Oftas handlar det om mäns våld mot kvinnor och i tidningarna skriver man att kvinnan blev slagen/mördad av sin man.

Och just valet av ord, att skriva om förövaren som om han var kvinnans. Då borde rimligen tolkningen att kvinnan var mannens inte ligga långt borta?!

Chefredaktörerna borde ta sitt ansvar! Alla människor har ett eget värde och kan aldrig ägas av någon annan. Genom att välja att skriva om offret i genitiv förstärker man bilden av att mannen som slår äger sitt offer. Det är ju själva grundproblematiken. Männen som slår tror att de har rätt till en annan människa, i det här fallet oftast kvinnan de lever med. Varför inte istället välja att vinkla reportagen på att just det faktum att männen som slår lever tillsammans med kvinnan, gör brottet än mer grymt. Den person som kvinnan lever ihop med är en person hon litat på och som ska ge trygghet, värme och kärlek.

Genom att skriva om offren i genitiv lägger man även delar av skulden på kvinnan. Det/den man äger har man ansvar för, ialla andra sammanhang i samhället. Äger du en hund är du ansvarig för att den sköts och inte biter folk. Äger du en bil är du ansvarig för att den är försäkrad i trafiken...etc Men människor kan man inte äga. Slaveriet är avskaffat sedan många, många år!

153 kvinnor har dödats under 2000-talet, av män de levt ihop med. De slogs ihjäl av en man de stått nära, älskat och litat på. Det kan aldrig bli accepterat och det kan aldrig vara ett kvinno-problem. Ingen människa kan äga en annan människa, ingen människa kan ta ansvar för en annan människa agerande....

1 kommentar:

  1. ja det har varit mycket rapporter på sistone, och det är bra, det är FÖR lite fokus på det här tycker jag, lyft fram den här typen av män, och även kvinnor, så att de utsatta på något sätt kan få kraften att ta sig vidare, för det är ju tyvärr det de sällan har, de stannar kvar och slätar över, och vi andra står och ser att något är fel men hur fel det är fattar vi ju inte innan kvinnan är död. Detta handlar ju återigen om att kvinnor har 2.a platsen i nästan alla samhällen.När ska det få ett slut?

    SvaraRadera