söndag 10 maj 2009

Ladies Circle är Girl Power!

I början av 1930-talet startade några kvinnor i England en liten grupp. Grundidén var att roa fruarna till männen i Round Table medan männen hade årsmöten som kvinnorna inte fick vara med på. På några år växte dessa grupper till flertalet föreningar och det bildades en nationell styrelse för The national Association of Ladies Circle.

Som alla vet har kvinnor alltid varit bra på att roa varandra, men även att vi kan så mycket mer! Efter andra världskriget växte Ladies Circle - klubbar i antal och arbetade mycket med välgörenhet i spåren av kriget. Mottot var "Friendship and service"

1947 bildades den första klubben i Sverige. Stadgarna från England översattes och anpassades till svenska förhållanden, men mottot blev det samma.

Idag finns Ladies Circle i 36 länder världen över, fördelat på 1055 klubbar och 12 961 medlemmar.

Jag är en av dem!

Ladie Circle (LC) är ett fantastikt nätverk. LC arbetar fortfarande med charity på olika sätt och mottot som är det samma över hela världen, genomsyrar hela organisationen. Vid besök i Europa har jag sett att charity fortfarande är en viktig del av klubbarnas verksamhet. De både samlar in pengar till olika välgörande ändamål, och de arbetar även mycket ideellt.

I Sverige har vi mer tyngden på "Friendship", och jag har egentligen ingen annan förklaring till att det är så mer än att LC som alla andra föreningar speglar det samhälle vi lever i. Detta innebär inte att vi släppt ordet "service" i vårt motto. Vi samlar varje år in stora summor pengar till olika välgörenhetsprojekt. Målet för 2008-2009 är att samla in 1 miljon kronor! Just nu arbetar vi mycket för att stödja ECPAT Sverige i deras arbete mot sexuell expoatering av barn.

Om två veckor har Ladies Circle Sverige årsmöte för sina medlemmar. LC har fortfarande visst samarbete med Round Table, men idag på annan basis än att roa. "Side by side" är ett begrepp vi antagit för att visa vad vi vill och hur vi vill jobba för att lyckas med vårt motto "Friendship and Service". Våra årsmöten sker därför på samma plats och allt utom mötesförhandlingarna är gemensamt. Tänk dig närmre 1000 personer samlade på ett och samma ställe för ett gemensamt ändamål! Det är kanske inte så unikt i sig, men hur måga gånger sker det för att fortsätta odla "friendship"?

LC kan inte beskrivas - det måste upplevas!

3 kommentarer:

  1. Jag upplever det i LC51...

    SvaraRadera
  2. Nipe: Ses vi i Varberg då?

    SvaraRadera
  3. Nej, tyvärr inte... RM har en förmåga att alltd vara på den tiden på året då jag minst av allt prioriterar LC. Du får festa för mig med!

    SvaraRadera