fredag 1 maj 2009

Hur svårt kan det vá?


Barnkonventionen fyller 30 år i år och fortfarande finns det länder som inte har undertecknat, dvs åtagit sig att följa den!!! Men hur svårt kan det vara? Barnkonventionen handlar om det självklara, det handlar om folkrätt för barn. Jag förstår egentligen inte varför ett land ska behöva underteckna, eller ratificera för att vara skyldig att behandla barn som folk och ge dem rättigheter som folk.

Enligt barnkonventionen är alla under 18 år att räkna som barn, och konventionen anger 41 sakartiklar med barns rättigheter som är universiellt giltiga. När ett land har skrivit under har de förbundit sig att förverkliga samtliga punkter i konventionen. Och hur svårt kan det vara?

Barnkonventionen bygger på 4 grundläggande principer;
1. Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
2. Att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.
3. Att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas.
4. Barnet har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

Trots att konventionen har funnits i 30 år, finns det alltså fortfarande länder som inte skrivit under. Det finns också länder som har skrivit under men inte följer den. FN's kommitté för barnets rätt i Geneve övervakar att de länder som ratificerat konventionen lever efter den. Den enda bestraffning som de kan dela ut till de länder som inte sköter sig är kritik och påtryckningar. Ganska tandlöst när det gäller folkrätt tycker jag.

Sverige har ofta fått gott betyg och anses verka i linje med barnkonventionen i det stora hela, men vad betyder ett sådant omdöme i realiteten. Det räcker inte att vilja väl när man måste göra rätt!

Norge har gått ett steg längre än de flesta andra. I Norge är barnkonventionen en lag och brott mot konventionen kan alltså bestraffas som ett lagbrott. Vad hindrar Sverige från att göra det samma?

9,7 miljoner barn i världen överlever inte sin 5 årsdag. Merparten av dessa barn dör av sjukdomar som går att förhindra genom t ex vacciationer, näringsrik mat och rent vatten. Vill du vara med och göra skillnad för dessa barn? Gå in på unicefs hemsida och bli världsförälder. Eller gå med i någon annan trovärdig hjälporganisation som hjälper barn världen över. Hur svårt kan det vá?

(Bilden är hämtad från Unicef´s hemsida)

1 kommentar:

  1. hej du, ja man kan undra över detta, men jag befinner mig i kina nu och har bloggat därifrpn i 2 veckor, här finns inget som hetet barns rättigheter, här finns inga rättigheter överhuvudtaget så det finns mycket att jobba med på den här fronten!

    SvaraRadera