torsdag 13 augusti 2009

En människa!

Idag kan man läsa i lokaltidningen om en kille på snart 18 år, boende på ett asylboende för ensamkommande barn, som har försökt tända eld på sig själv och sitt rum. I kommentarerna kan man läsa notiser om att stoppa invandringen nu! Läs artikeln på Eskilstuna Kuriren.

Jag blir så beklämd. Hur kan man göra politik av ett människoöde så tragiskt att det inte går att förstå? Jag är mamma till barn i hans ålder och har inte svårt att sätta mig in i hur de skulle känna om de skulle behöva fly tvärs över stora delar av världen, alldeles ensamma. De lämnar allt de känner till och alla som de känner sig trygga med. De flyr för att de inte ser någon möjlighet att vara kvar. De hamnar här och kan kanske för första gången på länge få känna ett visst lugn. De bär på sorger och erfarenheter som vi inte känner till, och som vi kanske inte ens kan förstå.

Han har bott i Sverige i nästan 3 år i väntan på ett beslut om att få stanna. Nu har han fått avslag! Det är inte mänskligt med så långa handläggningstider. Inte för någon och allra minst för barn. För är man under 18 år är de bara barn! Och de kommer helt ensamma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar