onsdag 30 december 2009

Årets höjdpunkter 2009...

Januari - Lång semester i Thailand med hela stora familjen...
Februari - En enda arbetsplats efter att ha suttit på två stolar i 3 år. Nya spännande arbetsuppgifter tillkom!
Mars - Fick förtroendet att bli distriktsordförande för Ladies circle distrikt 11.
April - Börjar blogga.
Maj - Riksmöte i Varberg
Juni - Skolavslutningar och studenten för barnen som alla har gjort topprestationer.
Juli - Renoverar huset på utsidan.
Augusti - Stora sonen flyttar hemifrån. Saknar honom jättemycket, men är stolt för att han fixar det så bra!
Oktober - Får besked om att jag fått nytt jobb!
November - Besöker Tomteland i Mora.
December - Julfirande med dem jag älskar mest.

Sammanfattningsvis har detta varit ett år som innehållit en mängd nya, spännande utmaningar. Mycket av det som hänt, har aldrig hänt förut. Jag har upplevt ett år där väldigt lite har varit givet från början, och där gamla lösningar inte varit gångbara rakt av. Gamla kunskaper och erfarenheter har fått omprövas och revideras hela tiden.

Yrkesmässigt har det varit ett av mina mest utvecklande år, just för att så mycket har varit nytt och jag har fått lära nytt och lära om, om och om igen. Jag har haft så många intressanta möten och diskussioner med så många fantastiska och kunniga människor. Vi har alla varit med om att tänja på gränser, och att korsa gränser för att flytta dem en bit längre bort från vår trygghetszon.

Privat har det handlat mycket om mamma-rollen, att våga släppa taget om barnen i takt med att de växer upp och blir mer självständiga. Balansgången mellan att hålla i och släppa, är inte alltid så lätt. Det blir allt tydligare att vi har våra barn till låns, och jag försöker bli allt bättre på att vara är och nu med mina barn. De är det bästa som hänt mig....

Inför 2010 ska jag bli ännu bättre på att vara här och nu. Jag ska bli duktigare på att undvika energitjuvar, och skapa ännu bättre förutsättningar för att det som är viktigast i mitt liv, får ta det utrymme det förtjänar....

GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG ER ALLA!

tisdag 29 december 2009

Kreativiteten flödar....


Yngsta dottern har lite tunt i kassan efter jul. Dels har hon väl handlat julklappar till familj och kompisar, dels har hon hunnit besöka mellandagsrean för resterande pengar. Men då kom hon på en idé...

"Hur mycket får jag mamma om jag har godislöfte nästa år?"

Det fanns en tid när de var yngre då ett godislöfte, dvs att inte äta godis under en längre tid, kunde ge dem ett extra tillskott i kassan. Ett sådant löfte hade flera vinster då; dels var det jag som betalade deras godis då, dels åt de godis varje lördag. Numera betalar barnen sitt godis själva och de äter inte godis i några större mängder.

Så incitamentet för att jag skulle betala 500-1000 kr för att de ska sluta äta godis finns inte idag. Varken ekonomiska eller hälso-skäl. Så hon får nog ge sig själv ett godislöfte, och spara den lilla summa som hennes godis kostar idag ;)

tisdag 22 december 2009

Storrensning eller Feng shui?!

Jag byter jobb efter nyår och har ägnat de två sista dagarna mestadels till att rensa ur mitt arbetsrum. Hur kan det bli så mycket papper i dagens digitala samhälle?

Mycket av det jag nu har slängt var daterat 2002 och framåt. Väldigt lite från 2007 och framåt. Det måste betyda att jag blivit duktigare på att lagra digitalt?

Jag får energi av att rensa och slänga saker. Rummet är nu så välrensat att jag får god lust att flytta in i det igen. Jag lovar mig själv att aldrig mer påbörja en pärm at ställa i bokhyllan.

Har du märkt hur glada människor har en förmåga att förändra och smitta av sig med energi när de kliver in i ett rum? Har du märkt att du blir gladare av att umgås med lyckliga mäniskor? Enligt Feng shui pågår ett ständigt ubyte av energi mellan mig och min omgiving och allt som omger mig. Om jag har för mycket saker omkring mig, eller fel saker/människor omkring mig, så dräneras jag på energi. Genom att påverka min miljö och det som omger mig, kan jag se till att laddes av positiv energi. Att städa bort allt som jag inte behöver ger mig energi, och jag ska bli bättre på det! Nyårlöfte några dagar i förskott!

torsdag 17 december 2009

Ny tävling!


Måste bara vinna Fashionhaggans tävling denna gång. Björn Borg och mina fötter passar så bra ihop. Vill du också tävla? Gå in på hennes blogg´! Du hittar den till höger här på min sida;) (Det gick inte att få till någon länk....)

tisdag 15 december 2009

Tjänat pengar till jul!

Nu har jag fyndat igen! Jag har köpt ett par nya Clarks Curlingkängor på Tradera för 207 kr. Nypris ligger mellan 1550-2000 kr. Det innebär att jag sparat minst 1300 kr. Sitter nu och funderar på vad jag ska göra med alla pengar...;)

måndag 14 december 2009

Vill du dejta en kriminell?

Har världen blivit galen? Nu har kriminella fångar en egen hemsida där de kan lägga upp sin kontaktannons för att kunna möta kärleken även om de sitter inne. Det handlar om män som mördat sina tidigare partners, som nu får hjälp att hitta en ny.

Sidan/förmedlingen drivs av en man och en kvinna utanför murarna som vill unerlätta livet för de kriminella som sitter inne. Även personer utanför murarna som är intresserad av någon som sitter inne, kan anmäla sitt intresse. Fångarna själva har oftast inte tillgång till internet säger det. Tack och lov att det finns något vett kvar säger jag då. Men kontakterna förmedlas av dem som driver hemsidan.

Du kan läsa en artikel om sajten på Aftonbladet.se.

Det finns människor till allt!

söndag 13 december 2009

Dålig stil...

Jag har varit i kyrkan idag...Det blir inte så ofta...

Min dotter ska konfirmera sig och då ingår ett antal gudstjänstbesök under året. Jag tycker hon har fattat ett klokt beslut att konfirmera sig och som den stödjande mor jag är så följde jag med på dagens gudstjänst. Mini och sambon var också med.

Jag tycker det är vackert i kyrkan och det är ett av de få ställen som det inte går att hitta någon stress....

Mini har alltid varit facinerad av kyrkan och kyrkklockorna. Det händer att vi slinker in om vi är ute på en promenad, och tänder ett ljus. Inne i kyrkan finns även en liten pysselhörna, och där kan vi slå oss ner en stund också.

Idag började Mini gudstjänsten med att pyssla. Sen gav han sig ut på nyfikna små äventyr. Han var helt tyst, och smög runt i strumplästen och tittade på ljus och människor. Krubban stod uppdukad för beskådan också. Efter ett tag ökade han tempot, och gjorde små spring-ruscher mellan ytterdörren och fram till oss. Vi satt rätt långt bak, så det var få som såg honom egentligen, och det enda man hörde var hans andning när han sprang. I ansiktet sken han som en sol...

Jag såg några damer kasta ogillande blickar men bestämde mig för att inte bry mig så länge han inte störde. Vilken dålig stil, hörde jag dem säga, att springa i kyrkan.

Jag undrar hur de tänker då. Förutom mig själv, Mini och sambon var där ca 10 konfirmander och 30 pensionärer i ålder 70+. Konfirmanderna var där med all säkerhet för att de måste. Om 10 år när övriga besökare inte längre finns, eller kan ta sig till kyrkan, blir den en ganska öde byggnad. Hur ska framtidens kyrka kunna fortsätta finnas med sina gudstjänster på söndagar, om inte yngre generationers intresse för att delta väcks. Och hur ska det kunna väckas om inte barn ska vara välkomna på barns villkor. Om inte barnen är välkomna kan inte föräldrar heller delta, och då är det snart bara generationen 70+ som får tillgång till kyrkan...

Säg till en 4-åring att sitta still i en timme, lyssna noga på vad prästen säger och sjung med i psalmer du inte förstår eller kan lära dig...tyck sedan att det är så intressant att du även i fortsättningen tänker på kyrkan som ett ställe där du får pyssla, tända ljus och vara med på dina villkor!?

På julafton ska jag gå på gudstjänst igen. Då får barnen höra julevangeliet uppläst som en saga, och vara med och duka krubban, i Döderhults kyrka i Oskarshamn. Kyrkan är alltid proppfull på julafton och det är barnen som får ta plats och finnas med.

Dagens präst i vår kyrka, tyckte inte att Mini hade stört och önskade oss hjärtligt välkomna tillbaka....Jag trivs i kyrkan men inte för att jag har någon stark kristen tro att luta mig mot, utan mer för att den är en del av vårt arv och står för mycket av den värdegrund som jag delar. Jag finner en ro när jag är där, och tänker inte bry mig om ifall jag och Mini visar dålig stil. Synd att de irriterade damerna missade delar av gudstjänsten idag, för att de var upptagna av att titta baklänges och irritera sig på någon som inte ens hördes. Fast det är väl lite av idén med kyrkan, att bry sig om det som inte syns och hörs men som man ändå tror finns:)

torsdag 10 december 2009

Längtan...

Mini: Mamma jag vill att min storebror kommer hem snart.

Jag: Ring och säg det till honom då.

Mini: mmmm...då frågar jag om han har längtat efter mig...och då svarar han att han har längtat massor...

Jag: Ja det har han nog gjort...

Mini; Ja för det gör han alltid, och då kommer han hem och pussar mig.

Ibland blir man varm ända in i hjärteroten....;)

onsdag 9 december 2009

Dagens i-lands problem....

Förra julen reste vi med hela familjen till Thailand i 3 veckor. En riktig drömsemester. Den bästa semester jag haft, och övriga familjen delar den bilden.

Men vi är en stor familj, 7 personer, så av ekonomiska skäl kan vi troligen aldrig göra om detta med alla barn. Innebär det att vi vuxna måste stanna hemma vi också?

Jag känner mig så kluven. Mini är vårt enda gemensamma barn, så honom kan vi rimligen inte lämna hemma. Övriga 4 har andra föräldrar som de bor hos på deltid, så de skulle inte bli ensamma och övergivna om vi åkte utan dem.

Men Mini skulle ha mycket roligare och livet skulle vara mycket enklare om något av syskonen följde med. Vi skulle också ha en roligare semester med fler barn med. Semester är ju till för att umgås med barnen och tillsammans komma bort från vardagen. Kan man erbjuda 1-2 syskon att följa med utan att samtidigt ha en plan klar för att övriga ska få göra motsvarande vid ett annat tillfälle?

Om vi nu skulle kunna erbjuda något mer barn att följa med, så förutsätter det rent ekonomisk att man åker när det inte är skollov. Priserna är ju lägre då. Hur gör man med syskon som inte kan ta ledigt från skolan. Ska de få skylla sig själva?

Hur gör man med syskon som är myndiga och tjänar egna pengar? Ska de få betala själva eller stanna hemma? Eller följa med på samma villkor som övriga?

Tala om dagens i-lands problem. Måste ha varit enklare när jag växte upp. Då fanns inte utlandsresa som ett alternativ i vår familj. Jag var 18 år innan jag hade besökt huvudstaden.....40 mil bort!

Jag vill jättegärna resa. Ena sidan av mig tycker att jag nu när jag passerat 40 år och har en skaplig inkomst, ska kunna få göra detta. Barnen får vänta på sin tid när de tjänar egna pengar och själva får prioritera vad de vill göra med dem. Vi har iallafall gjort en drömresa tillsammans.

Andra sidan av mig tvekar inför att lämna barnen hemma och bara resa med Mini. De vill ju så gärna följa med och jag vill så gärna att de ska följa med. Men det innebär att vi inte kommer iväg alls.....någon av oss....Finns det några kloka råd och tankar hos någon?

tisdag 8 december 2009

Nostalgi...

Idag fick Mini en film med Saltkråkan. Tala om nostalgi! Saltkråkan var min favorit när jag var liten, och jag jämförde ofta med vad jag minns från mina tidiga barndomsår.

När jag var riktigt liten hade min mormor och morfar en stuga på Stekön i Ronneby skärgård. Jag minns inte hur gammal jag var när de sålde den, kanske 4-5 år, men jag har flera minnen därifrån.

På somrarna släpptes det ut kor på bete på Stekön för att hålla landskapet öppet. De gjorde sina behov där de kände för det. En gång hade jag fått nya träskor, och råkade trampa rätt i en komocka, en färsk sådan. Traumatisk upplevelse.

Ett annat minne är när vi hade varit och badat på stranden andra sidan ön. Min morbror som var 8 år äldre utsatte mig för bus. På stigen tillbaka fanns ett bo med myror under marken. Min morbror ställde sig mitt i myrboet och utmanade mig att göra det samma. Det såg ju inte så farligt ut. Det jag inte visste, men som han så klart hade koll på, var att myrorna kom upp när han stod i boet, och var aggressiva lagom tills jag ställde mig där. De kröp upp och bet mig överallt medan min morbror skrattade gott....

På Stekön fanns utedass och pappa brukade gräva ner innehållet i en grop när det var dags för tömning. Det var ju spännande...

På ön bodde en äldre tant som tyckte om mig. Vi brukade hälsa på henne ibland och en gång fick jag en porslinskatt av henne. En katt som jag fortfarande har kvar...

Så Saltkråkan liknar mycket de minnen jag har från somrarna på Stekön och ger en riktig nostalgitripp....

måndag 7 december 2009

Äta med porerna?

När mina barn var små, kunde man tro att de åt med porerna. Det såg iallafall ut som om den mesta maten hamnat på annat ställe än munnen när de ätit själva.

I helgen har jag gjort motsvarande. Jag har varit på spa och genomgått en kur med Spirulina alger. Om man söker på Spirulina på Google får man bland annat veta att Spirulina tack vare det höga näringsvärde använts som föda runt om i världen, bland annat av aztekerna i Mexiko. Det är ett mycket vanligt kosttillskott i form av tabletter eller pulver, står det också. De positiva hälsoeffekterna av Spirulina är många; immunstärkande, virushämmande och cancerskyddande effekt, sänkning av skadliga blodfetter, minskning av njurskadande effekt av tungmetaller och strålningsskyddande effekt.

Spirulinaalger rördes ut med vatten och smetades ner över min kropp. Jag såg ut att vara släkt med hulken. Medan algerna verkade, låg jag inlindad i plast och fick massage i ansiktet och i hårbotten. En kombination som jag kan tänka mig att nyttja oftare. Efter spirulinabehandlingen var jag nästan i skick som ny...;)

onsdag 2 december 2009

Ny chef...

Igår fick jag ny chef på mitt nya jobb...

Ja hon har inte börjat än men vi fick veta igår vem som kommer. Känns lite pirrigt faktiskt att förutsättningarna ändras innan jag ens hunnit börja på allvar. Inget oväntat i sig och pirret är helt positivt. En slags positiv och nyfiken förväntan.

Det är alltid kul att lära känna nya människor, och en person som kommer ny till en arbetsplats har säkert en vilja och ambition om att göra ett bra jobb. Och det gillar jag...